Naarmate de Brexit dichterbij komt, geloven meer en meer Britten dat het de verkeerde kant op gaat met hun land. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Business Insider UK.

Uit de zogeheten D-CYFOR poll blijkt dat de helft procent van de Britten gelooft “dat het de verkeerde kant opgaat met het Verenigd Koninkrijk”. In november was dat nog 43 procent.

Omgekeerd denkt slechts 30 procent dat het Verenigd Koninkrijk op de juiste koers ligt, nu het de Europese Unie verlaat. Overigens bedroeg het percentage in november nog 35 procent. 21 procent van de Britten zei het niet te weten, wat 1 procent minder is dan in november.

Vrouwen zijn het meest pessimistisch: 53 procent van de respondenten die zeggen dat het land de mist in gaat, is vrouw, tegenover 47 procent mannen. Bij wie denkt dat het de goede kant opgaat is de verdeling 37 procent mant tegen 23 procent vrouw.

Britten beginnen de pijn te voelen

Uit de enquête blijkt ook dat bijna de helft van de respondenten zich slechter af voelt. Zo’n 44 procent zegt financieel slechter af te zijn in vergelijking met een jaar geleden, tegenover 22 procent die zegt beter af te zijn. Ook zijn vrouwen weer meer geneigd om zich slechter af te voelen dan mannelijke respondenten.

Bent u financieel slechter af dan een jaar geleden? 

(44%) Ik ben er finaniceel slechter aan toe dan een jaar terug

(35%) Ik bemerkte het afgelopen jaar  geen verandering in mijn financiële situatie

(21%) Ik  ben er finaniceel beter aan toe dan een jaar geleden terug

Bent u financieel slechter af dan een jaar geleden? (mannen/vrouwen)

(39 procent M, 49 procent V) Ik ben er financieel slechter aan toe dan een jaar terug

(39 procent M, 32 procent V) Ik bemerkte het afgelopen jaar  geen verandering in mijn financiële situatie

(22 procent M, 19 procent V) Ik  ben er finaniceel beter aan toe dan een jaar geleden terug

 

De stijgende inflatie en de stagnerende lonen zorgen ervoor dat de Britten financieel pijn lijden. "Deze bevindingen bevestigen het feit dat de Britten in 2017 opnieuw loondruk ervoeren, omdat de stijging van de kosten van het levensonderhoud de groei van het inkomen overstegen. Het is deze reële loondruk die voor dat pessimisme ten aanzien van de economie zorgt", aldus Matt Whittaker, hoofdeconoom bij Resolution Foundation tegen Business Insider.

Tim Farron

Foto: REUTERS/Neil Hall

Anderen daarentegen wijten het pessimisme aan de Brexit zelf. Tim Farron, voormalig leider van de Liberaal-Democraten en lid van de campagnegroep Best for Britain, zegt tegen Business Insider dat de mineurstemming het gevolg is van een regering die op dit punt in gebreke is gebleven.

"Door het onvermogen van de regering om enerzijds het vertrek uit de EU fatsoenlijk af te handelen en anderzijds het land te besturen, voelen veel hardwerkende gewone Britten zich armer dan vorg jaar", aldus Farron. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de regering in staat tot grote onderwijshervormingen en tot het in de steigers zetten van de nationale gezondsheidszorg en de verzorgingsstaat. De huidige regering lijkt maar één ding tegelijk aan te kunnen. En wat ze doet, doet ze ook nog eens slecht.

Ben Walker, mede-oprichter van Britain Elects, zegt dat de regering het in peilingen veel slechter zou moeten doen dan ze nu doet. "Het is een wonder dat de conservatieven electoraal niet veel slechter scoren. (...) Dit nationale en economische essimisme belooft weinig goeds voor de Brexit. Financiële onzekerheid zou stemmers tegen de Brexit kunnen doen keren. Of zich tenminste doen afvragen wat er bij een Brexit voor hen verandert".

De peiling werd online uitgevoerd door D-CYFOR tussen 19 en 20 januari onder een representatieve groep van 1015 Britse volwassenen. D-CYFOR is lid van de British Polling Council.