Texaanse ‘nationalisten’ laten zich niet uit het veld slaan door de uitkomst van het referendum over Schotse onafhankelijkheid: ook hun staat zou los kunnen van de VS.
Over de hele wereld werd in regio’s die snakken naar zelfbestuur of onafhankelijkheid het referendum over Schotse onafhankelijkheid met belangstelling gevolgd, van Koerdistan tot Friesland. En zowaar ook in de Verenigde Staten, waar de Texaanse Nationalistische Beweging zich sterk maakt voor een onafhankelijk Texas.
Peling: 23 procent vóór afscheiding
Voorman Daniel Miller toont zich strijdbaar, ook al verloren Schotse nationalisten hun referendum. In een vurige open brief beweert Miller maandag dat ook in de ‘Lone Star State’ de wens tot onafhankelijkheid stilletjes is gegroeid. Het bewijs? Vrijdag publiceerde persbureau Reuters een peiling waaruit bleek dat één op de vier Amerikanen er voor zou zijn dat zijn of haar staat zich afscheidt van de VS.
In Texas was 23 procent “sterk voorstander” van onafhankelijkheid, en “neigde” 15 procent daarnaar. Tijd voor een ernstig gesprek over de verhouding tussen Texas en de Verenigde Staten, vindt Miller.
Toch zijn er maar weinig echte voorstanders van afscheiding, zegt Mark Jones, politicoloog aan de Rice Universiteit in Houston. “De publieke steun zoals in Schotland ontbreekt in ernstige mate”, zei Jones tegen de San Antonio Express News.
Al eerder onafhankelijk
Net als bij Schotland is er een precedent. Texas was tien jaar lang een onafhankelijk land. In 1836 werd het gebied onafhankelijk van Mexico. Tien jaar later sloot het zich aan bij de Verenigde Staten. De huidige gouverneur Rick Perry liet in 2009 al een ballonnetje op over een mogelijke uittreding van Texas uit de Verenigde Staten, maar kwam daar later op terug.
Groot is de liefde voor de Unie niet: Texas probeert zich aan een aantal federale wetten te onttrekken, zoals Obamacare. Een petitie ten faveure van Texaanse onafhankelijkheid wist 125.000 handtekeningen te verzamelen in 2013.
Maakt Texas kans?
Zou een onafhankelijk Texas meer kans maken dan Schotland? Texas heeft 27 miljoen inwoners en een bruto binnenlands product van 1,6 biljoen dollar. Als onafhankelijk land zou het de 13e economie van de wereld zijn: kleiner dan Australië, maar groter dan Spanje. Met een vennootschapsbelasting van 0 procent zou het meteen een van de meest belastingvriendelijkste landen in de ontwikkelde wereld worden, schrijft Yahoo-columnist Rick Newman.
Texas zou een hoop Amerikaanse bedrijven kunnen weglokken, die onder de federale belasting van 35 procent willen uitkomen. Anders dan Schotland, dat het voornamelijk van olie en whisky moet hebben, heeft Texas een diverse economie.
Eigen leger wordt dure grap
Maar er zitten ook nadelen aan onafhankelijkheid: Texas ontvangt 43 procent méér aan geld van de federale overheid dan wat ingezetenen betalen aan federale belastingen. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar snelwegen en defensie. Als Texas dat zelf zou moeten betalen, zou het misschien alsnog vennootschapsbelasting moeten invoeren.
Want een eigen leger zou nogal wat kosten: met een lange grens met Mexico en een lange kustlijn zou Texas veel geld kwijt zijn aan het tegengaan van illegale immigratie.
Bolwerk voor Republikeinen
Net zoals in het Verenigd Koninkrijk ziet de politieke elite Texas liever niet gaan. Is Schotland een bolwerk van de Britse Labourpartij die bij onafhankelijkheid in één klap aan invloed in Londen zou verliezen, Texas is dat voor de Republikeinse Partij. Sinds 1980 stemt de staat bij iedere presidentsverkiezing Republikeins. Dat zijn een hoop stemmen die verloren gaan in Washington.
Lees ook
Wat als Groningen net als Schotland onafhankelijk wil worden?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl