Als een schandaal je 100 miljard dollar aan beurswaarde kost, is het vrij essentieel om het schip te keren. Facebook presenteerde daarom woensdag nieuwe privacyvoorwaarden nadat het bedrijf Cambridge Analytica miljoenen profielen bijeen harkte.

De veranderingen moeten de privacyinstellingen voor de Facebookgebruikers versimpelen en hen daarmee ‘meer de controle geven’ over wie hun informatie kan bekijken. Je krijgt straks onder meer toegang tot de kopiën die Facebook van jouw data heeft om te zien wat het bedrijf van jou weet.

New Facebook privacy settings overhaul

Een overzicht van de nieuwe instellingen in een geüpdatete app. Foto: Facebook

De update zou echter niet de mogelijkheid geven om Facebook op te dragen dat het je data verwijdert als je je ongemakkelijk voelt bij hun bezit van bepaalde info.

Wel legde de sociale-advertentiegigant uit hoe je bepaalde gegevens handmatig van je profiel kunt halen, zoals foto’s, contactgegevens en links. Dit is relevant omdat Cambridge Analytica nooit inbrak bij Facebook. Het bedrijf bouwde puur een programma om openbare data bijeen te harken van mensen die een enquête invulden en hun vrienden.

Facebook vertelt over de veranderingen in een blogpost met de titel It's Time to Make Our Privacy Tools Easier to Find. De schrijvers zijn privacymedewerker Erin Egan en Facebook-jurist Ashlie Beringer. Zij vatten de maatregelen als volgt samen:

  • Privacyknoppen beter vindbaar maken
  • Nieuwe snelkoppelingen bieden om bepaalde instellingen te hergroeperen
  • Introductie van een overzicht onder het kopje 'Access your Information' zodat je kunt nakijken wat Facebook van je weet
  • Herschrijven van de voorwaarden om beter uit te leggen hoe Facebook data opslaat en gebruikt

De aanpassingen volgen op een van de slechtste weken uit de geschiedenis van Facebook. Klokkenluider Christopher Wylie ontmaskerde hoe het bedrijf Cambridge Analytica - dat geen enkele link met de universiteit in Engeland heeft - miljoenen profielen verzamelde voor marketingcampagnes. In de tussentijd zijn de mogelijkheden voor dit soort operaties al zeer beperkt, maar de onthullingen hebben desondanks een enorme uitwerking op Facebook.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg was eerst lang stil, maar bood alsnog publiekelijk zijn excuses aan en zei te werken aan meer maatregelen om de privacy van gebruikers te beschermen.