De ambities van webwinkel Amazon op hardwaregebied lijken een knauw te hebben opgelopen nadat de smartphone die het vorig jaar op de markt bracht, is geflopt. 

De vaart lijkt eruit bij Amazon’s geheimzinnige Lab126, dat verantwoordelijk is voor onder meer de e-reader Kindle, de Fire-tablet en andere hardware van de internetnetreus. Voor het eerst in elf jaar zijn er tientallen mensen ontslagen bij de afdeling die ongeveer 3.000 werknemers telt, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Daarnaast zijn enkele projecten van de hardwaretak op de lange termijn geschoven, zoals een grote 14-inch tablet en een nieuwe smartphone, en is de divisie gereorganiseerd. Het maken van apparaten lijkt even uit de gratie bij Amazon.

Meer waard dan Walmart

En dat is ongebruikelijk, omdat de webwinkelgigant normaal gesproken flink investeert in nieuwe diensten en producten. Amazon hanteert flinterdunne marges en is niet bang om rode cijfers te schrijven, tot ongenoegen van aandeelhouders.

Toch lijkt daar verandering in te komen. In het tweede kwartaal noteerde Amazon een verrassende winst van 92 miljoen euro, omdat het bedrijf de kosten beter onder controle had. Beleggers waren zo opgetogen dat het aandeel omhoog spoot, waardoor Amazon op de beurs nu meer waard is dan de traditionele warenhuisketen Walmart.

Geflopte Fire Phone

De hardwaretak lijkt het kind van de rekening na de geflopte smartphone. Amazon lanceerde in het verleden met succes e-readers en tablets, maar een telefoon blijkt andere koek. Het bedrijf van oprichter Jeff Bezos moest vorig jaar een afschrijving van 170 miljoen dollar doen, grotendeels op bestaande voorraden van de Fire Phone.

De verkopen vielen flink tegen. Zelfs het drastisch verlagen van de prijs naar 99 dollarcent bij het afsluiten van een tweejarig contract bracht geen soelaas. De smartphone was simpelweg niet bijzonder genoeg, met zijn zwarte uiterlijk, een 4,7-inch HD-scherm en een 13-megapixel camera.

De onderscheidende factor zat 'm in de softwaretrucjes van de telefoon -- een scherm dat diepte suggereerde en een speciale modus voor de camera om objecten te scannen -- maar daar zat het publiek niet op te wachten.

Nog een nieuwe hit?

Door het mislukte smartphoneproject heeft het moraal van Lab126 een knauw opgelopen. Eerder deze maand stapte bovendien één van de topmensen, Jon McCormack, over naar Google. En hij is niet de enige die is vertrokken. Ook andere techneuten zagen betere kansen bij andere techbedrijven dan bij het soms chaotische hardwarelab van Amazon.

De tegenslag roept de vraag op of Amazon het nog in zich heeft om een hit te scoren zoals de Kindle en Fire-tablet. De Echo, een speaker en virtuele assistent in één, die het bedrijf vorig jaar introduceerde, lijkt een nicheproduct. De Dash Button, waarmee klanten met een druk op de knop wasmiddel of babyvoeding kunnen bestellen, moet zich nog bewijzen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl