Het is onwaarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk in z’n eentje gunstigere handelsverdragen kan afsluiten dan als lid van de Europese Unie. Dat zegt sir Martin Donnelly, voormalig topambtenaar op het Britse ministerie van Handel tegen Business Insider.
Donnelly, tot 2017 de hoogste ambtenaar van het ministerie van Handel, geeft aan dat het Verenigd Koninkrijk als zelfstandige natie minder aantrekkelijk is voor derde landen doordat het als individueel land minder te bieden heeft dan als onderdeel van de EU. De Britse onderhandelingspositie is zwak wanneer het aankomt op het sluiten van handelsverdragen.
“Het Verenigd Koninkrijk heeft minder te bieden qua toegang tot markten of overheidsaanbestedingen”, aldus Donnelly. “En dat betekent dat andere landen minder geneigd zijn ons dezelfde voorwaarden te bieden, aangezien ze niet dezelfde voordelen zullen genieten.”
Volgens Donnelly gaat het bij handelsovereenkomsten om wederkerigheid en wederzijdse voordelen. De Britse handelsminister Liam Fox zei eerder het VK een hele reeks handelsovereenkomsten die het als EU-lid heeft gesloten, op de schop zou nemen wanneer het VK de Europese Unie verlaat.
Een belangrijke handelspartner als Japan heeft al laten weten strengere voorwaarden te stellen aan de Britten na de Brexit. Japanse onderhandelaars hebben er alle vertrouwen in dat ze er meer uit kunnen slepen, schreef de Financial Times. Dit geldt als een indicatie hoe moeilijk het voor Fox zal worden om gunstige verdragen te sluiten.
"Je onderhandelingspositie als land met 65 miljoen inwoners is beduidend zwakker dan wanneer je deel uitmaakt van een blok van 500 miljoen", zegt Donnelly tegen Business Insider. "Die boodschap halen we uit de onderhandelingen en dat is niet verbazingwekkend."
Donnelly geeft aan dat de onduidelijkheid omtrent het Britse handelsbeleid na de Brexit een belangrijk obstakel is om deals te sluiten. Buitenlandse bedrijven willen garanties en zekerheid over Britse regels ten aanzien van bijvoorbeeld Certificaten van Oorsprong.
"Op het moment dat je met Certificaten van Oorsprong gaat werken, maak je het moeilijk voor bedrijven", aldus Donnelly. "Bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd zijn, willen weten of ze nog steeds deel uitmaken van een Europese productketen die kan profiteren van Europese handelsakkoorden."
De VS stelt zich hard op tegenover de Britten
Een Amerikaanse handelsvertegenwoordiger publiceerde afgelopen maand de Amerikaanse onderhandelingsdoelen voor een toekomstige deal met het Verenigd Koninkrijk. In het document staat dat het VK "snel onrechtvaardige exportbelemmeringen voor Amerikaanse voedsel- en landbouwproducten moet opheffen".
Ook staat er dat "ongegronde handelsbeperkingen", zoals het Britse verbod op chloorkippen en hormoonvlees, opgeheven moeten worden om "een einde te maken aan praktijken die de Amerikaanse markttoegang op oneerlijke wijze belemmeren."
De Britse handelsminister Fox zei eerder dat een verdrag met de Verenigde Staten één van zijn topprioriteiten is. Maar ook Washington heeft, net als Japan, aangegeven hard te zullen onderhandelen.