• Amerikanen verkozen Donald Trump als president, omdat zij dachten dat hij de economie een oppepper zou geven. Tot dusver valt dat tegen.
  • Een hele trits aan nieuwe peilingen toont aan dat Trump slecht scoort op uitgerekend zijn economische beleid.
  • Het handelsbeleid van Trump zorgt in de VS voor economische onzekerheid en doet Amerikanen vrezen dat er een recessie ophanden is.
  • Lees ook: Fed-baas Powell houdt IMF pleidooi voor onafhankelijkheid centrale bank en krijgt sterke bijval

De Amerikaanse president Donald Trump maakte bij zijn verkiezingscampagne afgelopen najaar nog handig gebruik van kiezersangst over de Amerikaanse economie. Hij veroverde er alle swing states mee en kreeg zo een tweede termijn in het Witte Huis.

Met aanstaande dinsdag honderd dagen op de teller voor Trump, blijkt echter dat kiezers bepaald niet onder de indruk zijn van zijn economische beleid. Met name de hardnekkige inflatie in de VS en de importheffingen waarmee Trump schermt, kunnen op weinig bijval rekenen.

Uit een nieuwe enquête van The Washington Post-Ipsos, gehouden tussen 18 tot 22 april, blijkt dat Trump een goedkeuringscijfer van amper 39 procent voor de economie kreeg. Liefst 61 procent van de volwassen Amerikanen blijkt het niet eens te zijn met het economische beleid van de president.

Uit de enquête blijkt verder dat 53 procent van de volwassenen van mening is dat de economie slechter is gaan draaien sinds de start van de tweede termijn van Trump. Slechts 21 procent ziet de economie verbeteren.

Ook zijn Amerikanen weinig te spreken over de invoerheffingen van de president. 64 procent van de volwassen Amerikanen blijkt het er niet mee eens te zijn. Gevraagd naar de recente volatiliteit op de aandelenmarkt, blijkt bijna driekwart van de Amerikanen Trumps aanpak af te keuren.

Uit een recente CBS News/YouGov-peiling, gehouden tussen 23 tot en met 25 april, blijkt dat 58 procent van de Amerikanen Trump economische beleid afkeurt.

Trump scoort dikke onvoldoende op aanpak inflatie en economie

Op het gebied van inflatie - een onderwerp waar Trump tijdens de verkiezingscampagne voormalig president Joe Biden meedogenloos op aanviel - blijken Amerikanen nog kritischer te zijn na drie maanden Trump. Ongeveer 62 procent van de volwassenen is het oneens met Trumps aanpak en 53 procent denkt dat de economie is verslechterd. Slechts 28 procent van de respondenten meent dat de economie is opgeknapt.

In de meest recente enquête van New York Times/Siena College, die tevens eind april werd uitgevoerd, zei 50 procent van de geregistreerde kiezers dat Trump de economie heeft doen verslechteren. Amper 21 procent van de respondenten meent dat hij de economie heeft versterkt. Ongeveer 27 procent van de geregistreerde kiezers vindt dat de economie ongeveer hetzelfde is als voordat Trump zijn intrede nam in het Witte Huis.

Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 42 procent van de kiezers positief is over Trumps banenbeleid. 54 procent van de geregistreerde kiezers keurt zijn banenbeleid tot dusver af.

Trump zorgt voor nogal wat onzekerheid in de economie, door zijn knipperlichtbeleid rondom de buitenlandse handel. Hij kondigde begin deze maand op grootse wijze ingrijpende importtarieven aan voor een hele trits landen, om het gros daarvan een paar dagen later alweer uit te stellen met negentig dagen. Wel blijft een basistarief van 10 procent voor veel landen in kracht, net als forse importtarieven op Chinese producten. Hierdoor ontketende Trump een handelsoorlog met China.

Als de Amerikaanse president hiermee doorgaat, zal dit waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen in de VS en schappen met minder beschikbare producten, zo zeiden experts onlangs tegen Business Insider.

LEES OOK: Zo wil Europa strategisch onafhankelijker worden en terugslaan in de handelsoorlog van Donald Trump