Transporteurs en verladers hebben nog geen signalen ontvangen van gesloten grenzen of dichte wegen in Frankrijk. De branche houdt de situatie na de aanslagen in Parijs goed in de gaten. Frankrijk geldt als een belangrijke afzetmarkt en doorvoerland.

Verladersorganisatie EVO zei zaterdag de precieze maatregelen van Frankrijk af te wachten. Een woordvoerder voegde daaraan toe dat de branche na alles wat er gebeurd is, begrip heeft voor de noodzaak van de maatregelen. ,,Bedrijven moeten hier simpelweg mee zien te werken.”

Mochten er fijnmazige grenscontroles ingevoerd worden kan dat voor veel files en vertragingen zorgen. Op dit moment is in Frankrijk nog sprake van de gebruikelijke weekendrust voor vrachtwagens, liet Transport en Logistiek Nederland weten. Die is zondag einde van de avond weer voorbij. Dan komt het transportverkeer dus pas echt weer op gang.

Zeker 129 mensen zijn door een reeks aanslagen vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen. Er zijn meer dan 200 gewonden geteld, van wie er 80 zeer slecht aan toe zijn.

Verscherping grenscontroles

Frankrijk heeft momenteel zijn grenscontrole uitgebreid. Ook in Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig, zei premier Mark Rutte zaterdag in reactie op de aanslagen in Parijs. Het gaat dan om zichtbare en ontzichtbare maatregelen, onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De veiligheids- en inlichtingendiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid, zei Rutte. Daarnaast is de grensbewaking opgeschaald en geïntensiveerd, met name voor alle verkeer herleidbaar tot Frankrijk. Dit geldt ook voor luchthavens en treinstations.

Op grote evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas in Meppel zaterdag en elders, is de politie extra oplettend, maar ze kunnen wel gewoon doorgaan, benadrukte Rutte.

De Italiaanse regering heeft eveneens de maatregelen gericht tegen terrorisme na de aanslagen in Parijs aanzienlijk verscherpt. Onder meer het aantal politiemensen dat op straat toezicht houdt, is flink verhoogd. Ook kan het leger worden ingezet, aldus minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano volgens persbureau ANSA.

Onder meer de luchthavens, de stations, de ambassades, de kerken en de belangrijke monumenten worden permanent bewaakt. Ook aan de grenzen, met name met Frankrijk, zijn de controles verscherpt. Rome wordt wegens de aanwezigheid van het Vaticaan binnen zijn grenzen echter gezien als de plek die het meeste gevaar loopt een doelwit van een aanslag te zijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl