De SP heeft dit weekend het partijprogramma aangescherpt. De partij wil de pensioenleeftijd niet meer flexibiliseren – zoals veel andere partijen willen.

De AOW-leeftijd kan gewoon terug naar 65, aldus de socialisten. Daarmee sluit de SP zich aan bij de PVV en 50Plus, die dit al langer willen.

Opvallend genoeg moet de pensioenleeftijd niet alleen omlaag omwille van de ouderen, maar ook om jongeren weer aan een baan te helpen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer:

“Zo voorkom je zinloos solliciteren door ouderen en zorg je tegelijk dat er meer banen beschikbaar komen voor jongeren.”

De SP is niet de eerste die dit zegt. 50Plus-voorman Henk Krol zei eind 2016 ook al zoiets: “[H]et heeft wel tot gevolg dat als er meer mensen eerder kunnen stoppen, er dus meer jongere mensen aan de slag kunnen.”

Het lijkt eenvoudig: minder ouderen werken langer door, daardoor komen er arbeidsplaatsen vrij en kunnen er meer jongeren aan de slag. Maar volgens economen werkt dat helemaal niet zo simpel.

Econoom en journalist Matthijs Bouman zei destijds al direct tegen Krol dat het "nog nooit is aangetoond dat dat werkt." Economen noemen dit de ‘lump of labour fallacy‘; de misvatting dat als een groep werkenden stopt met werken, er automatisch plaats ontstaat voor een andere groep.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken haalde dat principe in 2014 al aan om te onderstrepen dat het ook niet andersom werkt: "Een toename in de arbeidsparticipatie van ouderen niet heeft geleid tot een toename van de werkloosheid onder andere leeftijdsgroepen."

Veel economen zijn juist van mening dat het aantal banen juist verder krimpt wanneer de arbeidsmarkt kleiner wordt, door bijvoorbeeld de pensioenleeftijd te verlagen. Andersom zou meer economische activiteit juist voor meer banen zorgen.

LEES OOK: Dit willen de Nederlandse politieke partijen met de AOW-leeftijd en de zorg