Elon Musk is niet van plan de 1 miljard dollar aan boete te betalen, nu hij afziet van de overname van Twitter. Zo’n boetebepaling stond wel in de overnamedeal.

Musk stuurde vrijdag een brief van 3.000 woorden aan het bestuur van Twitter waarin hij meedeelde dat hij de overeenkomst van 44 miljard dollar wil ontbinden, maar niet refereerde aan de boetebepaling. Dat komt omdat Musk niet denkt dat hij daar verplicht toe is, zegt iemand die bekend is met de zaak tegen Insider.

In de in april getekende overeenkomst staat dat de partijen gehouden zijn aan het betalen van een boete bij het om bepaalde redenen afketsen van de deal. Dat zal de kern worden van de vermoedelijk langdurige juridische strijd die er aan zit te komen.

Twitter antwoordde op de brief van Musk met een korte verklaring, waarin “gerechtelijke stappen” worden aangekondigd om de deal alsnog af te dwingen. Als het tot een rechtszaak komt, zal die plaatsvinden in Delaware’s Chancery Court, waar vaak grote zakelijke conflicten worden uitgevochten.

In de bepalingen die zijn opgenomen in de overnameovereenkomst staat dat Musk onder meer een boete zou moeten betalen aan Twitter als hij "er niet in slaagt de fusie te voltooien op grond van, en in de omstandigheden gespecificeerd in, de fusieovereenkomst" of in het geval hij "inbreuk maakt op convenanten, verklaringen en garanties die ertoe leiden dat niet aan de overnamevoorwaarden wordt voldaan". Twitter zal in een eventuele rechtszaak waarschijnlijk stellen dat Musk de fusie niet heeft weten te voltooien zoals was afgesproken.

Een woordvoerder van Twitter laat in een reactie op de poging van Musk om zich terug te trekken uit de deal aan Insider weten "ervan overtuigd te zijn dat we zullen winnen in The Delaware Court of Chancery". Een vertegenwoordiger van Musk heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

De boete is verschuldigd binnen twee dagen na het beëindigen van de deal, maar dat kan in het geval van een rechtszaak worden uitgesteld tot na de uitspraak, zo is in de overeenkomst opgenomen. 

Musk spreekt van 'een materieel nadelig effect'

Musk geeft in zijn brief een aantal redenen waarom hij vindt dat hij het recht heeft zich terug te trekken uit de overeenkomst.

Hij stelt dat Twitter hen niet alle informatie heeft gegeven over gebruikers en nepaccounts. Ook beweert Musk dat Twitter niet volledig inzage heeft gegeven in de boekhouding en dat het erop lijkt dat beurstoezichthouder SEC onjuist is geïnformeerd over het aantal gebruikers. Verder zegt Musk dat de recente beslissing een personeelsstop in te stellen en mensen te ontslaan is genomen zonder zijn toestemming.

Dat zijn volgens Musk allemaal schendingen van de overnameovereenkomst die het bedrijf minder waard maken, "een materieel nadelig effect". 

Op Twitter, hoe kan het ook anders, laat de miljardair flink van zich horen. Hij heeft op het sociale platform meerdere memes geplaatst met betrekking tot de overname.

De rechtbank van Delaware heeft de lat om met een beroep op "een materieel nadelig effect" onder een deal uit te komen erg hoog gelegd, zegt professor Brian Quinn van The Boston College Law School tegen Insider. Volgens hem is het "heel moeilijk" om een dergelijke zaak te winnen.

Twitter was maandag een grote verliezer op Wall Street. Het aandeel van het socialemediabedrijf noteerde kort na de openingsbel in New York 6,6 procent lager.

LEES OOK: Donald Trump vindt dat Elon Musk een hoop onzin verkoopt en noemt hem een ‘BS-artist’