De Australiër Murray Cox wordt gezien als vijand nummer één van Airbnb.
Volgens Cox ondermijnt de huizenverhuursite de sociale rechtvaardigheid door huizen aan het reguliere aanbod te onttrekken en de huizenprijzen op te drijven. Cox is data-analist en probeert Airbnb kapot te maken met gegevens van het verhuurplatform zelf.
Overdag werkt hij als onderdirecteur van een techstartup in New York in het hetzelfde gebouw als Airbnb. Cox op de 27e verdieping en het verhuurplatform op de 26e, zodat hij zelfs op de wifi zou kunnen van Airbnb.
Maar ’s avonds spit hij volgens persbureau Bloomberg aandachtig het aanbod op de verhuursite door op zoek naar illegaal verhuurde woningen en publiceert daarover op zijn site Inside Airbnb.
Hij toonde al in 2016 aan dat Airbnb op grote schaal gegevens over New York had gemanipuleerd en is sindsdien een echte luis in de pels voor de huizenverhuursite. “Gebrek aan huisvesting is de kern van veel problemen in deze stad. Ik geef om sociale rechtvaardigheid, rassengelijkheid en economische gelijkheid. Airbnb vormt een bedreiging voor deze zaken.”
If you’ve used @Airbnb and thought, “someone should be living here”, then you must #BoycottAirbnb. #ResponsibleTourism #AtHomeAndAway
— Inside Airbnb (@InsideAirbnb) 28 september 2017
Cox laat keer op keer zien dat Airbnb zich niet aan de strenge regels van New York houdt en heeft zijn werkterrein inmiddels ook uitgebreid naar andere populaire Airbnb-steden, zoals in Europa bijvoorbeeld Barcelona, Parijs en Amsterdam.
Hij houdt met data van Airbnb zelf bij hoe vaak per jaar woningen te huur staan en of eigenaren niet meerdere woningen verhuren. Amsterdammers mogen hun eigen huis of appartement maximaal 30 dagen per jaar verhuren, maar de handhaving is lastig omdat de gemeente afhankelijk is van gegevens van het verhuurplatform zelf.
Andere steden hebben vergelijkbare beperkingen opgelegd aan Airbnb-aanbieders. New York noemt dat het ‘One Host, One Home’-beleid. Meer dan 30 steden hebben Cox om gegevens gevraagd om illegaal aanbod te kunnen opsporen en aanpakken.
In New York werkt de voortdurende controle zo goed dat de Australiër afgelopen februari werd uitgenodigd voor een gesprek over een voorstel voor het legaliseren en reguleren van het delen van woningen, schrijft Bloomberg. Eens werden ze het niet, maar een paar weken geleden gaf Airbnb wel aan dat woningen met huursubsidie of een vaste lage huurprijs voortaan niet meer worden aangeboden op het platform.
Cox twijfelt sterk aan de goede bedoelingen van Airbnb, maar met stappen als deze komt zijn ideaal dat huizen echt worden bewoond door New Yorkers zelf wel weer iets dichterbij. En de strijd van Murray Cox werpt ook op andere manieren vruchten af, want bij de zoekresultaten van Google staat zijn site Inside Airbnb soms hoger dan de website van Airbnb zelf.