De oprichter van het Britse kledingmerk Superdry doneert 1 miljoen pond aan een actiegroep die pleit voor een tweede referendum over de Brexit.
Daarbij zouden de Britten de mogelijkheid moeten krijgen ervoor te kiezen toch bij de EU te blijven, als de ‘deal’ die ze krijgen van de regering ze niet bevalt.
Multimiljonair Julian Dunkerton geeft het geld aan de organisatie The People’s Vote, zo meldt de krant The Observer.
The People’s Vote werd in april 2018 opgericht en pleit voor een tweede Brexit-referendum, waarin gestemd kan worden over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen. De groep omvat Britse parlementariërs en campagnevoerders van diverse politieke partijen en wordt geleid door Labour-parlementslid Chuka Umunna.
Tegenover The Observer zegt modemagnaat Dunkerton: “Ik steun The People’s Vote met geld, omdat er een serieuze kans lijkt dat we dit kunnen terugdraaien. Het wordt steeds duidelijker dat een visie op de Brexit ontbreekt en dat politici er een puinzooi van hebben gemaakt. Het Britse publiek beseft dat de Brexit een ramp wordt. Missschien heeft men alleen wat nieuwe hoop nodig, nu duidelijk is dat de publieke opinie in beweging is.”
In maart 2019 vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De kans dat dit gebeurt zonder dat er afspraken zijn gemaakt over toekomstige handelsrelatie, lijkt toe te nemen.
De Britse minister van handel Liam Fox waarschuwde enkele weken geleden dat de kans op een no deal-Brexit 60 procent is en deze week bleek dat de Britse regering inmiddels bezig is met noodscenario's.
The People's Vote wil dat Britten kunnen stemmen over de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen, inclusief de optie om bij de EU te blijven als het onderhandelingsresultaat als onvoldoende wordt beoordeeld.
Met zijn gift wil mode-ondernemer Dunkerton geld vrijmaken voor zeer gedetailleerde opiniepeilingen over de Brexit. Hiermee moet duidelijk worden of er inderdaad een sterke behoefte bestaat aan een tweede referendum.
Dunkerton was in 2003 mede-oprichter van kledingmerk Superdry. Het bedrijf ging in 2010 naar de beurs in Londen en heeft een marktwaarde van meer dan 1 miljard euro.
Dunkerton trok zich eerder dit jaar terug uit de dagelijks leiding, maar is nog steeds de grootste aandeelhouder. Hij heeft een belang van 18 procent. Volgens de krant The Telegraph ligt het netto vermogen van Dunkerton op ongeveer 350 miljoen pond.
Tegenover The Observer zei Dunkerton: "Als de Brexit twintig jaar geleden had plaatsgevonden, zou Superdry nooit zo'n wereldwijd succesvol zijn geworden. We zouden veel meer problemen hebben gehad met afspraken over douanecontroles en tarieven."