Het gaat volgens Muller om een bedrag van 25 miljoen euro. Hoe de rasoptimist dat bij elkaar denkt te krijgen, zei hij echter niet. Hij wilde alleen kwijt dat hij doorlopend in gesprek is met mogelijke investeerders.
Hoewel de D8 6 jaar lang op de plank heeft gelegen, gelooft Muller nog heilig in commercieel succes. Hij wijst daarbij op andere luxemerken als Bentley, Lamborghini en Maserati, die ook een eigen SUV op de markt hebben gebracht. En de D8 is niet het enige model dat Spyker erbovenop kan helpen. Het orderboek voor de sportwagen C8 Aileron ziet er volgens Muller ook ,,prima” uit. Aantallen noemde hij niet.
Saab
Vorig jaar leverde Spyker slechts 12 auto’s af, maar dat was volgens Muller volledig te wijten aan de slechte financiële situatie. ,,Spyker had nul euro te makken, omdat het zwaar te lijden had onder de omstandigheden bij Saab”, zei hij. Spyker lijfde het Zweedse merk in 2010 in, maar beleefde er weinig plezier aan. Inmiddels is de rechter in Zweden begonnen met de afwikkeling van het faillissement van Saab.
Het was niet het eerste avontuur waarin Spyker zich onder Mullers leiding verslikte. Eerder kocht het bedrijf al een Formule 1-team, dat echter al snel weer met verlies van de hand werd gedaan. Veel beleggers zijn Muller escapades inmiddels meer dan beu. ,,Het speelkwartier van Victor Muller zou nu toch wel eens over moeten zijn”, zei econoom David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).
Rust
Zelf zei Muller dat de focus vanaf nu volledig op Spyker zal komen te liggen. Ook de naam van het bedrijf, dat na de aankoop van Saab als Swedish Automobile genoteerd was aan de beurs in Amsterdam, is in een buitengewone aandeelhoudersvergadering dinsdag weer veranderd in Spyker. ,,De onderneming heeft behoefte aan rust, en krijgt die ook'', zei Muller. Nieuwe avonturen kon hij evenwel niet geheel uitsluiten. ,,Zeg nooit nooit. Je moet wel opportunistisch blijven.''
Muller heeft naar eigen zeggen een belang van circa 20 procent in Spyker, maar door de omzetting van leningen in aandelen loopt dat op tot circa 70 procent. Om te voorkomen dat hij verplicht wordt tot een bod op alle stukken, wil Muller zijn directe belang beperken tot maximaal 29,9 procent. De rest wil hij in trusts onderbrengen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl