Bij faillissementen gaat de fiscus doorgaans vóór andere schuldeisers. Maar niet altijd, zo blijkt in het het geval van MS Mode.

Als een bedrijf failliet gaat is er doorgaans een duidelijke rangorde van schuldeisers. De Belastingdienst staat vooraan, daarna volgen vaak banken met pandrechten en andere schuldeisers. Gewone aandeelhouders komen als laatste aan de beurt.

In het geval van de failliete modeketen MS Mode ligt het toch iets anders. De curatoren houden de winkels voorlopig open, om met de opbrengst van huidige voorraden de kans te vergroten dat er een doorstart komt.

Intussen is er wel iets bijzonders aan de hand. De btw die klanten betalen op aankopen in de winkels gaat niet naar de fiscus, maar naar Rabobank, één van de grootste schuldeisers van MS Mode met leningen ter waarde van ongeveer 30 miljoen euro, zo meldt het Financieele Dagblad vrijdag, zich baserend op ‘bronnen rond het faillissement’.

Opbrengst btw bij faillissement

De curatoren hebben volgens het FD een deal gesloten waarbij Rabobank de btw op de verkopen mag innen, een bedrag van pakweg 40 duizend euro per dag. Een deel van de opbrengsten van de verkopen laat Rabobank weer terugvloeien naar de boedel.

Uit navraag van het FD bij fiscale specialisten blijkt dat er juridisch een grijs gebied is met betrekking tot de opbrengst van de btw, in het geval van verkopen van de voorraad aan particulieren bij een faillissement. Een arrest van de Hoge Raad uit 1983 zou banken steun geven om in zo'n geval de btw op te eisen.

Hoe dat in de praktijk uitpakt, verschilt per geval en is mede een kwestie van onderhandelen. "Het ligt er maar net aan welke curator je tegenover je hebt", stelt een anonieme bankier tegenover het FD. "Sommige curatoren vinden dat ze daarin niet mee mogen gaan."

Dat laatste wordt bevestigd door curator Toni van Hees, onder meer betrokken bij het faillissement van Perry Sport. "De opbrengsten van de winkelverkopen kwamen binnen op de rekening van de vier banken. Zij wilden de gehele opbrengst inclusief btw houden, maar toen ik ze voor de rechter daagde, bonden ze in. "

MS Mode: hopen op doorstart

Hoe de verdeling van de opbrengsten van MS Mode uiteindelijk uitpakt, hangt mede af van de mogelijkheden voor een doorstart.

Volgens curator Cees de Jong zijn er meerdere gegadigden voor de overname van de keten of delen ervan en is het zaak dat er "tempo wordt gemaakt", zo zei hij maandag tegen persbureau ANP. Uiterlijk begin september moet duidelijk zijn of een doorstart wel of niet kan.

De Jongh zei verder dat alles in het werk wordt gesteld om zo veel mogelijk banen te behouden. Bij MS Mode werken 2.300 mensen, waarvan 935 in Nederland.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl