Beleggers die regelmatig van beleggingsfonds of indextracker wisselen zijn dief van hun eigen portemonnee.
Wonderbelegger Warren Buffett zei het al: “Beleg alleen in iets dat ook goed voelt als de beurs tien jaar dicht zou zijn.”
Nieuw bewijs voor deze uitspraak komt van onderzoeksbureau Morningstar, zo meldt The Wall Street Journal. Morningstar vergeleek het rendement van beleggers die regelmatig in- en uit beleggingsfondsen stappen met dat van beleggers die zich niet roeren. In jargon: investor return tegenover totaalrendement.
Het totaalrendement wordt gecommuniceerd door fondsaanbieders, terwijl het volgens Morningstar eerlijker zou zijn om rekening te houden met ‘promiscuïteit’. Beleggers op zoek naar de beste rendementen wisselen immers regelmatig van fonds.
Timen op de beurs
Dat overspelige gedrag kost rendement, betoogt Morningstar, doordat het beleggers zelden lukt om op de laagste prijs te kopen en op de hoogste prijs te verkopen. Door dat onvermogen om de markt te timen valt de investor return altijd lager uit dan het totaalrendement.
Wie het afgelopen decennium breed had belegd in Amerikaanse aandelen zou als gevolg van in- en uitstappen jaarlijks bijna 1,8 procent rendement zijn misgelopen ten opzichte van een belegger die zich niet had geroerd.
Een rekenvoorbeeld maakt duidelijk waarom in- en uitstappen in plaats van blijven zitten zo'n hap neemt uit het rendement.
Een belegger koopt begin 2015 tien aandelen van tien euro van een beleggingsfonds. Als die na zes maanden in waarde zijn verdubbeld, koopt hij vijf aandelen van 20 euro bij, maar als eind 2015 de waarde terugvalt naar 10 euro verkoopt de belegger alles voor 150 euro (15 x 10 euro).
Hoewel het jaarrendement van het fonds 0 procent is, heeft de belegger een stevig verlies geleden als gevolg van slechte timing.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl