In de consultancy zijn volop kansen om een maatschappelijke impact te maken. Wie bij Deloitte werkt, denkt bijvoorbeeld mee over het beter inrichten van de zorg of Defensie. Hoe ziet dat eruit in de praktijk? We spreken Sven Dalessi, senior manager business operations en Lotte Diender, manager sustainability & climate bij Deloitte.
Toen Sven Dalessi 11 jaar geleden bij Deloitte kwam werken als analist, wist hij vooral dat hij bezig wilde zijn met complexe uitdagingen en problemen. En dat hij organisaties vooruit wilde helpen. Na verloop van tijd ontwikkelde hij zich tot senior manager business operations. Tegelijk werd ook zijn morele ambitie groter; hij wilde meer van betekenis zijn. Nu houdt hij zich onder andere bezig met projecten bij het ministerie van Defensie.
“Het voelt heel waardevol, zeker in deze tijd, om Nederland een stukje veiliger te maken”, zegt hij daarover. Defensie heeft jarenlang in een fase van krimp gezeten, er ging steeds minder budget heen, waardoor er steeds minder geld was voor de krijgsmacht en de bijbehorende (IT) middelen. “Inmiddels helpen we bij Deloitte Defensie bij het implementeren van grote digitale transformaties en hoe ze informatiegestuurd kunnen werken. Denk daarbij ook aan IT-middelen die Defensie nodig heeft bij het uitvoeren van hun operaties, zoals veilige communicatiemiddelen.”
Maatschappelijke bijdrage
Ook Lotte Diender vindt het fijn dat ze met haar werk een maatschappelijke bijdrage levert. Na haar studie health economics ging zij acht jaar geleden aan de slag bij Deloitte. “Bij Deloitte heb ik veel gewerkt in de zorg en de publieke sector. Een van mijn projecten was bijvoorbeeld het opzetten van een digitaal zorgplatform in de regio Rotterdam. Dat vond ik heel tof, omdat je dan echt samenwerkt met ziekenhuizen, huisartsen en VVT-instellingen om de hele zorgketen te verbeteren, zodat zorgverleners beter kunnen samenwerken en de patiënten daarvan kunnen profiteren”, zegt Lotte, die inmiddels manager sustainability & climate bij Deloitte is.
Ze vervolgt: “Veel mensen vinden het woord ‘implementatie’ of ‘praktisch’ niet zo aantrekkelijk klinken, maar ik krijg er juist energie van dat ik me niet puur bezighoud met de strategie, maar ook de hoe-vraag beantwoord. Hoe kan de klant de strategie ook echt gaan uitvoeren? Dat is vaak heel complex. Wat ik bedenk, belandt dus niet ergens in een lade, ik kan echt impact maken.”
De laatste tijd is ze zich meer gaan verdiepen in duurzaamheid en de uitdagingen waar we als maatschappij mee te maken krijgen. Dat begon als een persoonlijke interesse; bij Deloitte zijn volop kansen om jezelf te ontplooien richting een onderwerp waar je zelf affiniteit mee hebt. Lotte Diender: “Zo werk ik nu aan een impactanalyse van duurzaamheid bij een zorginstelling. We gaan de strategie bepalen om duurzamer te worden en vervolgens daadwerkelijk die CO2-uitstoot reduceren.”
Samenwerken
In dit soort projecten is het essentieel om verschillende expertises samen te brengen, daarom werken ze bij Deloitte altijd met multidisciplinaire teams. Sven Dalessi: “We bundelen onze krachten om alles vanuit verschillende invalshoeken te benaderen en zo de beste resultaten te behalen voor onze klanten. En de ene keer zit je in een team van twintig mensen, de andere keer werk je met z’n drieën ergens aan. Dat maakt het voor jezelf ook afwisselend en je blijft jezelf ontplooien.”
Jezelf ontwikkelen kan dus prima samengaan met een morele ambitie, menen beide professionals. “Ik hoop nog heel veel te kunnen groeien op het gebied van duurzaamheid. En dat in de toekomst eigenlijk al onze projecten duurzaam zijn en een duurzaamheidscomponent hebben. Dat zou wel mijn toekomstvisie zijn.”
Ook werken bij Deloitte?
Op zoek naar een uitdagende en betekenisvolle carrière? Ontdek hoe je bij Deloitte kunt werken aan projecten die er echt toe doen.