Is het een hoax? Is het een tikfout? Nee, ABN Amro-dochter Moneyou biedt echt 0,05 procent rente op een spaardeposito van 2 jaar.
Ter vergelijking: de variabele rentes op de vrij opneembare spaarrekeningen van grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank bedraagt nu 0,03 procent. En op Moneyou’s eigen vrij opneembare spaarrekening krijg je 0,25 procent variabele rente.
Waarom zou je dan in hemelsnaam twee jaar lang NIET over je geld willen beschikken om 50 cent rente per ingelegde 1000 euro te vangen, vroeg ook een enkele Twitteraar zich af.
Op kantoor bij MoneyYou: "Haha en dan betalen we mensen 50 cent voor elke 1000 euro die ze inleggen en dan zetten we eronder: 'Wil jij de zekerheid van 50 cent en wil je 2 jaar niet over je geld kunnen beschikken? Sluit nu af!'" https://t.co/bqoKLRClZu pic.twitter.com/HnsCVKwaiJ
— Gert-Jan Lasterie (@gertjanlasterie) February 25, 2019
“Het klinkt een beetje vaag, maar de rente hangt van verschillende factoren”, zegt een woordvoerder van ABN Amro. Hij verwijst naar een blog van de bank waarin die factoren worden genoemd, zoals bijvoorbeeld het beleid van Europese Centrale Bank, de behoefte aan spaargeld van banken die samenhangt met de kredietverlening en hoelang je het spaargeld vastzet.
Doorgaans geldt: hoe langer geld dat je uitleent vaststaat, des te hoger de rente. Maar dat gaat bij Moneyou dus nu niet op. Niet alleen op de vrij opneembare spaarrekening biedt de ABN-dochter een hogere rente, ook op deposito's met een kortere looptijd. Zo krijg je op een halfjaar en een jaar vast 0,40 procent rente op je spaargeld.
Valt de rente op de spaarrekening van twee jaar vast lager uit omdat ABN Amro verwacht dat de rente over pakweg een jaar zakt?
"Nee, dat kun je niet ook niet stellen", zegt de woordvoerder. Het is niet precies aan te wijzen waarom de rente op het tweejarig deposito van Moneyou zo laag uitvalt. Waarom deze dan toch aantrekkelijk is voor consumenten?
"Omdat klanten de zekerheid hebben dat ze twee jaar lang 0,05 procent rente krijgen", aldus de zegsman. Of het inmiddels stormloopt voor dit aanbod, is niet duidelijk. "Ik heb geen aantallen."
Lees meer:
- Bunq jaagt op spaarders met 0,27% rente – maar je moet wel €35.500 aan spaargeld hebben om uit de kosten te komen
- Sparen bij buitenlandse banken via Raisin? De rente is nauwelijks hoger dan in Nederland
- Rood staan kan duur uitpakken: deze 6 dingen doen banken voor jou om dat te voorkomen
- Slimme aftrekposten voor je belastingaangifte 2018: 15 interessante mogelijkheden
- NHG-hypotheek nemen? Hoe groot het voordeel is, hangt af van 2 dingen