- Een onderzoeksteam van de Amerikaanse topuniversiteiten MIT en Harvard heeft een prototype van een mondkapje ontwikkeld dat in 90 minuten kan testen of de drager COVID-19 heeft.
- De sensoren in het masker geven een even nauwkeurig resultaat als een PCR-test en kunnen in elk soort mondkapje worden verwerkt.
- Volgens de onderzoekers is hun technologie breder inzetbaar dan alleen voor het testen van COVID; het kan ook gebruikt worden voor het detecteren van andere virussen en giftige stoffen.
Je drukt op een knop en 90 minuten later weet je of je het coronavirus hebt, zonder dat er ook maar een wattenstaafje aan te pas is gekomen.
Een onderzoeksteam van ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Harvard University heeft een prototype van een mondkapje ontwikkeld met biosensoren in de stof. Daarmee kunnen virussen in de adem gedetecteerd worden en krijgt de drager een waarschuwing voor een mogelijke besmetting.
De testfunctie van het wFDCF masker, zoals de onderzoekers het speciale mondkapje hebben genoemd, kan door de drager met een knopje op het masker worden geactiveerd en geeft binnen anderhalf uur een even nauwkeurig resultaat als een standaard PCR-test.
Het resultaat wordt vervolgens weergeven op een speciaal stripje dat aan de binnenkant van het masker zit en lijkt op het resultaat van een zwangerschapstest: één streepje is positief en twee negatief.
"We hebben in wezen een heel diagnostisch laboratorium teruggebracht tot een kleine sensor die aan elk masker kan worden toegevoegd en even nauwkeurig resultaat geeft als een PCR-tests voor de kosten van een antigeentest", zegt Peter Nguyen, een van de Harvard-onderzoekers in het team. "Naast mondkapjes kunnen onze sensoren ook worden geïntegreerd in andere kledingstukken om sneller gevaarlijke stoffen te kunnen detecteren, zoals virussen, bacteriën, toxines of gevaarlijke chemische stoffen."
Het team begon al in 2015 met de ontwikkeling van de techniek, als een snelle detectiemethode voor het Zika-virus, maar destijds konden de sensoren alleen nog worden ingebed in papier. De uitbraak van de coronapandemie bracht het onderzoek in versnelling, waardoor de technologie nu ook in stof kan worden verwerkt.
"Nu onze sensoren ook goede resultaten geven als ze verwerkt zijn in stof, kan de technologie in veel meer gevallen worden ingezet. We kunnen het bijvoorbeeld verwerken in laboratoriumjassen voor wetenschappers die werken met gevaarlijke stoffen of ziekteverwekkers, in operatiekleding voor artsen en verpleegkundigen of in de uniformen van hulpverleners en militairen die worden blootgesteld aan giftige stoffen zoals zenuwgas," zegt co-auteur en onderzoekster Nina Donghia.
Het team is nu hard op zoek naar productiepartners die willen helpen bij de massaproductie van de gezichtsmasker en andere producten waarin de technologie kan worden geïntegreerd.
Lees meer over speciale coronatesten:
- Nieuwe coronatest ontwikkeld: geen wattenstaaf in je neus, maar een monster nemen van je smartphonescherm
- Wetenschappers uit Singapore hebben een ademtest ontwikkeld die binnen een minuut corona kan detecteren
- Commercieel bedrijf gaat PCR-test voor €49 aanbieden via TUI – gratis test voor reizigers lijkt er voorlopig niet in te zitten
- Duitse autotoeleverancier Bosch heeft een coronatest ontwikkeld die binnen 2,5 uur uitsluitsel geeft