Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat stelt zich verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap van het CDA.
Eerder liet zorgminister Hugo de Jonge al weten een gooi te doen naar het leiderschap van de partij. Minister van Financiën Wopke Hoekstra stelt zich niet kandidaat.
De 51-jarige Keijzer roept alle CDA-vrouwen op om op haar te stemmen. “Ik maak zeker kans. Ik sluit helemaal niet uit dat ik van hem win.”
Mona Keijzer mengt zich in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. Tegen De Telegraaf bevestigt de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat dat ze zich kandideert. “Ik vind dat het CDA wat te kiezen moet hebben en ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee.”
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte donderdag bekend een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gold tot voor kort als de grootste kanshebber op het lijsttrekkerschap, maar hij liet vorige week weten zich niet kandidaat te stellen.
Keijzer zegt tegen De Telegraaf dat ze zondag aan de ontbijttafel de knoop heeft doorgehakt. Maar ze heeft wel getwijfeld over haar keus. “Ik heb het al een keer eerder gedaan. Het is een achtbaan. Iedereen vindt wat van je.”
Keijzer denkt wel dat ze De Jonge de loef kan afsteken. “Ik maak zeker kans. Ik sluit helemaal niet uit dat ik van hem win.”
Mona Keijzer komt uit Volendam
Maria Cornelia Gezina Keijzer werd op 9 oktober 1968 geboren in Edam en groeide op in een katholiek gezin in Volendam. Na het VWO in Hoorn ging ze studeren in Amsterdam: juridische bestuurskunde en Nederlands recht.
Ze werkte daarna als advocaat bestuursrecht en mediator. Voor de gemeente Waterland was ze gemeenteraadslid en later wethouder. Tussen 2007 en 2012 was ze wethouder in Purmerend, waar ze wmo en welzijn, zorg en jeugdzorg, sport en recreatie in haar portefeuille had.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 belandde Keijzer op plek twee van de CDA-lijst. Vijf jaar later trad ze toe tot het kabinet-Rutte III.
Mona Keijzer roept CDA-vrouwen op om op haar te stemmen
De 51-jarige Keijzer roept vrouwen binnen de partij op op haar te stemmen. Ze vraagt zich af hoe het kan dat vrouwen in de top van de politiek en het bedrijfsleven zijn ondervertegenwoordigd.
Volgens haar moeten vrouwen elkaar meer steunen. "Hugo is natuurlijk een ongelooflijke knapperd. Maar, lieve CDA-vrouwen, het is echt tijd dat onze dochters, kleindochters, schoondochters en vriendinnen zien dat ook een vrouw de leiding kan hebben over het CDA."
De staatssecretaris deed in 2012 ook al eens een poging de leider van de partij te worden. De Volendamse verloor toen van Sybrand Buma die sinds vorig jaar burgemeester van Leeuwarden is. Het CDA heeft nu feitelijk geen politiek leider. Fractievoorzitter Pieter Heerma beschouwt zichzelf als 'tussenpaus' en behartigt vooral de lopende zaken.
Keijzer sluit Baudet en Wilders niet bij voorbaat uit
Keijzer zegt niet bij voorbaat nee tegen het Forum voor Democratie van Thierry Baudet, iets dat De Jonge wel deed. Ook moet het CDA samenwerking met de PVV niet bij voorbaat uitsluiten, vindt Keijzer.
De vraag of het CDA moet kunnen samenwerken met partijen als FVD en PVV verdeelt de partij al jaren, en verhitte de gemoederen de afgelopen maanden opnieuw toen de Brabantse afdeling besloot met FVD in zee te gaan.
Als het CDA Baudet en co uitsluit, levert zij zich uit aan links, waarschuwt Keijzer. Haar partij zou dan bovendien hun kiezers de rug toekeren. Ze vindt het "vele malen interessanter" om zich af te vragen waarom de aanhang van Baudet van hem gecharmeerd is, om die vervolgens te winnen voor het CDA. De katholieke Volendamse wijst erop dat het CDA haar geboorteplaats in 2017 heeft heroverd op de PVV.
Ze hekelt wel de "compleet ongepaste en doorgeschoten" uitspraken die Baudet volgens haar geregeld doet. "Als je een zoon van mij was, zou ik je mond spoelen", denkt ze dan naar eigen zeggen. En "alles wat ik gezegd heb voor Baudet geldt ook voor Wilders".
Melden nog meer kandidaten zich voor het CDA-lijsttrekkerschap?
Keijzer is niet bang dat haar tweestrijd met De Jonge rechtse en linkse CDA'ers tegen elkaar zal opzetten.
De Jonge gaf eerder te kennen dat hij weinig heil zag in een lijsttrekkersstrijd, maar Keijzer ziet juist graag nog andere partijgenoten meedingen. "Want dat is goed voor het democratisch proces in mijn partij. De D is van democratisch, dus dat past er helemaal bij."
Leden van het CDA stemmen tussen 6 en 9 juli over een lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Lees meer over Nederlandse politici:
- Hugo de Jonge blowde regelmatig als tiener – en 6 andere dingen die je wilt weten over de grote favoriet om het CDA te leiden
- 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag, de D66-minister die de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden
- 5 strategieën waarmee Thierry Baudet en Jesse Klaver de oude politieke garde bestoken
- De opkomst van Mark Rutte – hoe de protegé van Ivo Opstelten nu zijn derde kabinet leidt