De AEX-index sloot 0,9 procent lager op 297,39 punten. De Midkap-index daalde 0,8 procent tot 479,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1,3 procent.

Een half uur voor het einde van de beurshandel stemde het Slowaakse parlement in met de verruiming van het noodfonds EFSF. Slowakije was het laatste euroland dat daar toestemming voor moest geven. Woensdag werd al duidelijk dat er een Slowaaks ‘ja’ zou komen, waarna de beurskoersen stegen. Donderdag bleef een koersreactie uit.

Kredietcrisis

Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank waarschuwde donderdag voor een kredietcrisis. Volgens de topman zullen banken door het besluit om een deel van de Europese overheidsschulden kwijt te schelden en de strengere kapitaaleisen gedwongen worden terughoudend te zijn met het verstrekken van kredieten.

Ook de Europese Centrale Bank waarschuwde dat een gedwongen bijdrage van private investeerders aan de financiële reddingsoperaties de eurozone verder in de problemen kan brengen.

Grotere verliezen

Het Franse ministerie van Financiën liet vooruitlopend op de G20-bijeenkomst van vrijdag weten dat banken met investeringen in Grieks staatspapier mogelijk grotere verliezen te verwerken krijgen dan waar eerder vanuit werd gegaan.

De onduidelijkheid over de kapitaalposities van banken zette de koersen in de sector flink onder druk. Aegon en ING verloren respectievelijk 5,6 en 4,6 procent. Barclays, Commerzbank en Société Générale leverden tussen 4,8 en 7,4 procent in.

TNT

Pakketbezorger TNT Express daalde 3 procent nadat Moody's aangaf een verlaging van de kredietwaardering te overwegen.

Swedish Automobile klom ruim 18 procent. Het moederbedrijf van autobedrijf Saab bevestigde een deel van een eerder toegezegde lening te hebben ontvangen van het Chinese Zhejiang Youngman Lotus Automobile.

De euro was 1,3730 dollar waard tegen 1,3805 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 83,85 dollar per vat en Brentolie werd 1,2 procent goedkoper op 110,00 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl