Het is niet uitgesloten dat de omgevallen fabrikant van elektrische fietsen Stella een doorstart maakt. Zo’n tien gegadigden hebben zich de afgelopen dagen gemeld voor een doorstart van Stella Fietsen.

Volgens het AD is Stella vrijdag formeel failliet verklaard en dat werd door een woordvoerder van het bedrijf bevestigd tegenover persbureau ANP. Dit betekent dat een partij die Stella uit de failliete boedel overneemt, geen plicht heeft om de schulden van het bedrijf mee te nemen.

Bewindvoerder Frans van Oss wordt als gevolg van het faillissement de curator.

De winkels van Stella Fietsen zijn dicht sinds dinsdag, de dag dat het nieuws over het uitstel van betaling naar buiten kwam. Dat blijft volgens Van Oss tot nader order zo.

Consumenten die een nieuwe fiets al hebben betaald maar nog wachten op levering, moeten volgens Van Oss nog even geduld hebben. De bewindvoerder is met eigenaar DM Equity Partners (DMEP) en de bank bezig te kijken wat mogelijk is. "Maar juridisch gezien is dit lastig." Van Oss verwacht hier maximaal over een week duidelijkheid over te kunnen geven.

Het in 2011 opgerichte Stella Fietsen leed dit en vorig jaar miljoenenverliezen. Het bedrijf zelf wijst naar moeilijke omstandigheden op de markt voor elektrische fietsen als oorzaak. Zicht op herstel is er op korte termijn niet, schreef het bedrijf eerder deze week.

Klanten Stella in onzekerheid

Retailers verkeren in zwaar weer. Maandag vroeg winkelketen Blokker uitstel van betaling aan. Dinsdag was het de beurt aan e-bikefabrikant Stella. En woensdag werd cosmeticaketen The Body Shop in Nederland failliet verklaard, in navolging van de Britse tak van het bedrijf.

In het geval van een faillissement worden aanbetalingen onderdeel van de afhandeling van schulden. Daarbij geldt een bepaalde hiërarchie, waarbij bijvoorbeeld de Belastingdienst en nog uit te betalen salarissen van werknemers de hoogste prioriteit hebben. De kans is dan vrij groot dat klanten die een aanbetaling hebben gedaan hun geld kwijt zijn.

LEES OOK: Winkel failliet: wat zijn je rechten als je aanbetaling hebt gedaan? 7 vragen