Een gezond gebit is onlosmakelijk verbonden met een goede gezondheid. Verder geldt: hoe ouder je wordt, des te vaker problemen met je tanden, kiezen en tandvlees voorkomen. Omdat het merendeel van de tandzorg buiten het basispakket valt, kiezen volwassenen vaak voor aanvullende tandartsverzekeringen, zeker omdat de kosten van een tandartsbezoek hoog kunnen oplopen.

Zo’n aanvullende tandartsverzekering is echter bij lange na niet altijd de financiële hulp waar mensen op hopen. Uit onderzoek van financiële vergelijker Overstappen.nl blijkt namelijk dat je bij sommige zorgverzekeraars uiteindelijk zelf opdraait voor de kosten, omdat je het grootste deel van de maximale vergoeding zelf betaalt en de kans klein is dat je die vergoeding opmaakt.

De maximale vergoeding voor tandartskosten die verzekeraars bieden, is in de meeste gevallen 250 euro of 500 euro. Van belang is verder dat zorgverzekeraars niet altijd het hele bedrag vergoeden: als je een dekkingspercentage van 75 procent of 80 procent kiest, dan is dat het percentage van de tandartskosten datje terugkrijgt van de verzekeraar. 100 procent is uiteraard ook een optie, maar dan ligt de premie meestal hoger.

Voor het onderzoek keek Overstappen.nl naar de maandpremies van tandartsverzekeringen in 2024. Gekeken werd naar de tarieven van een basisverzekering met aanvullende tandverzekering. Er werden vier dekkingsvormen onder de loep genomen, met maximale vergoedingen van 250 euro en 500 euro per jaar en met vergoedingsopties van 75 en 100 procent.

Tandartsverzekering: let op de verhouding tussen de jaarpremie en de maximale vergoeding

De crux bij het vergelijken van tandartsverzekeringen zit bij de de verhouding tussen de totale premie op jaarbasis (dus 12 keer de maandpremie) en de maximale vergoeding. De vuistregel is dan: als de premie op jaarbasis dicht in de buurt zit van de maximale vergoeding, dan moet je je afvragen of een tandartsverzekering wel zinnig is.

Stel bijvoorbeeld dat een tandartsverzekering maximaal 500 euro vergoedt, met een vergoedingspercentage van 100 procent. Daar staat een maandpremie van 36 euro tegenover. Dat is niet erg voordelig. Reken maar uit!

Je betaalt twaalf maanden 36 euro per maand, oftewel 432 euro per jaar. De maximale vergoeding is 500 euro. Dan heb je dus via de premie al 86 procent van de maximale vergoeding betaald. Tegelijk is het voor mensen met een redelijk tot goed gebit onwaarschijnlijk is dat ze in een jaar de maximale vergoeding opmaken.

Met andere woorden: voor sommige tandverzekeringen betaal je bijna net zo veel als je maximaal vergoed krijgt.

Waar het hierbij om draait is dus je inschatting over de gezondheid van je gebit en eventuele verwachte tandartskosten. Het kan in dit verband geen kwaad om voor het eind van het jaar aan je tandarts te vragen hoe je gebit erbij staat en of je voor het nieuwe jaar naar verwachting duurdere behandelingen nodig zult hebben. Op basis van die inschatting kun je een betere inschatting maken van de noodzaak van een tandartsverzekering. Waarbij soms dus geldt dat het voordeliger is om de kosten zelf te betalen!

LEES OOK: 8 zaken om op te letten bij je aanvullende zorgverzekering in 2024 voor de tandarts, fysiotherapeut en orthodontist