Minister Henk Kamp gaat samen met de gemeente Groningen kijken of en hoe de veiligheid van belangrijke gebouwen in de stad Groningen verbeterd moet worden.

Dat zei de Groningse burgemeester Ruud Vreeman woensdag na een gesprek met de minister.

De minister zegde toe dat hij wil bekijken welke maatregelen nodig zijn om een aantal gebouwen waar veel mensen komen, veiliger te krijgen. Het gaat dan om oude en nog nieuw te bouwen panden van ziekenhuizen, scholen, woningen en bijvoorbeeld het Groninger Forum. Half januari moet er een lijst zijn met vijf tot tien gebouwen, waarvan de constructie wordt onderzocht.

Door naar de constructie van oude en nieuwe gebouwen te kijken, moet duidelijk worden “wat nodig is om vitale gebouwen in de stad veilig te krijgen en hoeveel geld daarmee gemoeid is”, zei Vreeman. De burgemeester vindt dat de NAM moet opdraaien voor eventuele meerkosten om de gebouwen bevingsbestendig en veilig te krijgen.

Groningen als aardbevingsgemeente

Vreeman sprak samen met bestuurders van het Universitair Medisch Centrum Groningen, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool met de minister. “Het was een kritisch gesprek”, aldus Vreeman. “Ik denk dat hij nu wel inziet dat de bevingen de stad voor dilemma’s stellen en dat hier grote bedragen mee gemoeid zijn.”

De burgemeester wil eigenlijk dat de minister de stad erkent als aardbevingsgemeente. Dat is volgens Vreeman cruciaal voor de economische en sociale continuïteit van de stad. Maar daar krijgt hij Kamp vooralsnog niet in mee. "We zien deze afspraken wel als een verregaande samenwerking."

De provincie Groningen telt nu negen aardbevingsgemeenten, die aanspraak kunnen maken op de 1,2 miljard euro voor het verstevigen en versterken van woningen en gebouwen. De stad Groningen, waar eind september een beving van 2,8 werd gevoeld, hoort daar niet bij.

Kabinet schroeft gaswinning terug

Kamp maakte dinsdag bekend de gaswinning in Groningen volgend jaar terug te schroeven tot 39,4 miljard kuub. Daarmee wordt de gaswinning in het Groningen-veld teruggebracht naar het niveau van 2008.

Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied: drieduizend huizen in 2015 en nog eens vijfduizend het jaar erna.

Kamp volgt het advies van de toezichthouder het Staatstoezicht op de Mijnen (pdf). Die adviseert om in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer minder gas uit de bodem te halen.

Actiegroep naar Raad van State

De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt dat het besluit van Kamp niet ver genoeg gaat. De actiegroep wil via de Raad van State afdwingen dat er in 2015 niet meer dan 30 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald.

De GBB vindt dat Kamp met zijn besluit onvoldoende rekening houdt met de veiligheid van de inwoners van het aardbevingsgebied. Volgens de actiegroep legt de minister een eerder advies van Staatstoezicht op de Mijnen om de winning terug te brengen tot 30 miljard kuub, naast zich neer. "Dit is een puur cosmetische ingreep die nergens toe leidt. Wij pleiten voor een substantiële en structurele verlaging", aldus Dick Kleijer van de GBB woensdag.

De actiegroep twijfelt bovendien aan het voornemen van Kamp om volgend jaar 3000 woningen in het gebied te verstevigen. Op die manier duurt het tien jaar voordat alle woningen versterkt zijn en dat is te lang om mensen hun gevoel van veiligheid terug te geven, aldus de GBB.

Commissaris van de koning Max van den Berg liet woensdag weten dat de provincie Groningen eerst nog het advies van Staatstoezicht op de Mijnen nader wil bestuderen voordat er besloten wordt of ook de provincie naar de Raad van State stapt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl