- Het was niet per se een pretje om in de Middeleeuwen te leven, maar de kastelen uit die tijd spreken nog altijd tot de verbeelding.
- Sterker, veel mensen zouden er wel in willen wonen. Denken ze.
- Business Insider bespreekt vijf nieuwbouwkastelen die bedoeld zijn voor de goed boerende burgerij.
- Lees ook: Dit kasteel op Sicilië uit ‘The Godfather’ met 22 slaapkamers staat te koop voor €6 miljoen – neem een kijkje
Er zijn genoeg redenen om blij te zijn dat we niet in de Middeleeuwen leven: de pest, kruistochten, open riolen en een gebrek aan democratie, om maar wat te noemen. Maar één ding hadden we wel willen meenemen naar de moderne tijd: kastelen. En dan niet kastelen om te bekijken, maar om in te wonen.
Business Insider bespreekt plekken waar die droom waargemaakt kan worden.
Een bekend voorbeeld van een gevalletje ‘oude tijden doen herleven’ is het huis Versailles in Orange County Florida, dat bekend werd door de documentaire Queen of Versailles uit 2012. Goed, hiermee rekken we de Middeleeuwen wel een beetje, een jaartje of tweehonderd. Het huidige Chateau de Versailles in de buurt van Parijs kwam tot stand in opdracht van koning Lodewijk XIV vanaf de jaren 1680, terwijl historici de Middeleeuwen doorgaans rond 1500 laten eindigen.
Wist de Zonnekoning veel dat zijn paleis, dat vandaag de dag 63.154 vierkante meter en 2.300 kamers telt, eeuwen later dunnetjes overgedaan zou worden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan? Door een koppel dat niet rijk is geworden door het innen van overmatige belasting, maar met zoiets als time-sharing. Ja, met het verkopen van tijd had je ook rijk kunnen worden Lo!
Grootste gezinswoning van de VS
David Siegel, oprichter van timesharingbedrijf Westgate Resorts en zijn vrouw Jackie, hebben het met een optrekje van 8.400 vierkante meter en 14 slaapkamers iets bescheidener aangepakt. Maar dat neemt niet weg dat het project geldt als een van de grootste gezinswoningen in de Verenigde Staten.
En net als het echte Versailles lijkt de bouw decennia in beslag te nemen. Die begon in 2004 en ze zijn nog steeds bezig.
Jackie Siegel hoopte aanvankelijk dat de boel in 2023 afgerond zou zijn, maar die planning werd een utopie, nadat orkaan Ian voor 10 miljoen dollar aan schade aanrichtte. Ze gelooft wel nog altijd dat het een 'meesterwerk' zal worden.
Nu is een eigen Versailles misschien niet haalbaar voor simpele zielen die geen tijd verkopen. Maar in Nederland en elders ter wereld is wel gehoor gegeven aan de wens van hen die ondanks een iets bescheidener inkomen toch graag in een kasteel zouden wonen. Niet altijd met evenveel succes, overigens.
Business Insider bespreekt vijf kasteelprojecten in de wereld waar gewone burgers met een grotere en een iets minder grote portemonnee, zich prins of prinses kunnen wanen.
1. Burj Al Babas: 600 minikastelen in Mudurnu, Turkije
Een poging om de 'gewone burger' een kasteel te geven werd gedaan door de Yerdelen broers van Sarot Group uit Istanbul. Het bedrijf hadden het plan om een dorp van zo'n zevenhonderd luxe villa's te bouwen in Mudunur tussen Istanbul en Ankara.
De woningen zouden gemodelleerd worden naar Gotische architectuur en geïnspireerd op onder meer de Galata Toren in Istanbul, die gebouwd werd in de Late Middeleeuwen. In 2014 startte de bouw van de villa's.
Het resultaat: een wijk van rijen identieke, Disney-achtige minikastelen die op steenworp afstand van elkaar staan. Ze werden te koop gezet voor prijzen tussen de 310.000 en 410.000 Amerikaanse dollar, zo staat in een brochure uit 2015. Kopers werden in gezocht in de Golfstaten, met een makelaarsbedrijf uit Koeweit. Aanvankelijk werd de helft van de villa's verkocht voor prijzen tussen de 370.000 en 530.000 dollar.
Maar in 2018 stokte de verkoop waarop Sarot Group met een schuld van 27 miljoen dollar in 2019 failliet ging. Volgens Mehmet Emin Yerdelen kwam de aanvankelijk rijke clientèle uit onder meer Qatar, Bahrein en Koeweit niet over de brug met ongeveer 7,5 miljoen dollar voor de villa's, waarschijnlijk als gevolg van dalende olieprijzen.
Uiteindelijk zijn ongeveer zeshonderd villa's afgekomen, die samen een surrealistische spookstad vormen in de heuvels van Mudurnu. In die hoedanigheid is Burj Al Babas een attractie op zich. Geen tijd om naar Turkije af te reizen, bekijk de kastelenstad in de video hieronder.
2. De Haverleij: dartelen in sprookjesland van 10 kastelen in Den Bosch
Dichter bij huis bevindt zich Haverleij, een project in Den Bosch dat bestaat uit tien nieuwbouwkastelen waarvan de laatste begin april 2023 werd opgeleverd. Architect Sjoerd Soeters kwam vijfentwintig jaar geleden met het plan om 25 hectare voormalige landbouwgrond nabij het rivierdorp Engelen te bebouwen met 'chateaus' die uitzicht hebben op de Maas, schreef De Volkskrant.
Deze woonwijk zou de middenklasse, die de neiging had om naar het buitengebied te trekken, in de stad moeten houden. Projectontwikkelaars zagen hoge kastelen die uit het landschap oprijzen echter niet zitten, dus werden het 'laagbouwkastelen' met vooral huizen met een voordeur aan de straat, aangevuld met appartementen.
Het middelpunt is het grootste kasteel Slot Haverleij, een soort 'vestingstad' met twee toegangspoorten en vier torens, daaromheen staan de andere kastelen. Slot Haverleij herbergt ongeveer 450 woningen en voorzieningen als een basisschool en een kinderopvang.
Soeters snoof 'castle air' op in Engeland om elk complex van kasteelingrediënten te voorzien, zoals ommuring, een binnenplein, torens en luiken. Business Insider stuitte in 2019 op een woning in Leliënhuyze in Haverleij, een kasteel met een heuse slotgracht en wapperende vlaggen op de torens.
Het ging om een 'modern herenhuis' van 115 m2 met zowel een dakterras als balkon. Wie zich ook prins of prinses wil wanen in het Brabantse sprookjesland kan terecht op Funda. Op moment van schrijven stonden 28 woningen te koop in de Haverleij, met prijzen die variëren van zo'n vier ton tot 1,2 miljoen euro.
3. Residence Boseilanden: Kasteel in het groen in Haarlemmermeer
Als alles goed gaat verrijst in Zwaanshoek in Haarlemmermeer Residence Boseilanden, een Randstedelijk kasteel met 16 appartementen, vier torens en ronde balkons. De verkopers beloven een gebouw dat 'u in één klap herkent' en dat herinnert aan de 'vaderlandse geschiedenissenlessen op school'. Het is gelegen tussen de twee groengebieden Boseilanden en het Duinpad.
Misschien ben je dan niet van adel, de verkopers spreken wel van 'bevoorrechte bewoners'. "De zon zet de bomen langs de oprijlaan in een gouden gloed. Rijdend richting uw kasteelappartement voelt het bijna onwerkelijk aan. (...) Maar dit is echt", aldus de verkoopbrochure.
Verder kunnen bewoners genieten van een gezamenlijke 'kasteeltuin' van 4.800 vierkante meter met 'fruitbomen, fontein, tuinhuis, terras en een jeu de boules-baan.
Vanuit alle zijden van het gebouw heb je uitzicht op de natuur. De woonoppervlaktes van de appartementen lopen uiteen van 180 tot 253 m2. En afhankelijk van het appartement is er een terras of balkon. Vanaf 925.000 euro vrij op naam kan een van de op het moment van schrijven drie beschikbare woningen de jouwe worden.
De bouw van Residence Bosleilanden start in april 2023 en dat is goed nieuws, aangezien veel nieuwbouwprojecten worden geschrapt.
Om te kunnen starten moet 70 procent van de woningen worden verkocht en veel projecten halen dat percentage niet. De vraag naar relatief dure nieuwbouwwoningen koelt af door de hypotheekrente die sinds begin 2022 is verdubbeld.
4. Zelfbouwkasteel à la Balmoral of Medici met een 'castle house plan'
Mocht je een stukje grond over hebben, dan is het zelfbouwkasteel misschien iets voor jou. Het Amerikaanse bedrijf Archival Designs verkoopt kant-en-klare bouwtekeningen voor huizen in verschillende stijlen, en het populairst zijn de 'castle house plans', schrijft het bedrijf op zijn website.
Een van de goedkoopste opties is het Di Medici Place House Plan voor ongeveer 1.700 dollar. Daarmee kun je een woning in de stijl van een 'Europees landgoed' bouwen met schoorstenen en een toren. De 350 vierkante meter die deze luxewoning op papier telt, bevat ook vier slaapkamers en even zoveel badkamers, een patio en een intimate soaking tub.
Toch liever iets groters? Dan is het Balmoral House Plan, vernoemd naar het favoriete onderkomen in Schotland van de wijlen Britse koningin Elizabeth, misschien een beter idee. Deze bouwtekening die bijna 16.000 dollar kost is de duurste optie. Je eigen Balmoral telt bijna 2.000 vierkante meter, acht slaapkamers en negen badkamers. Er is ook een butlers pantry, lift en een geheime ingang naar een bibliotheek. Spannend!
Archive Designs verkoopt de bouwtekeningen aan klanten over de hele wereld. Is het ontwerp niet naar je zin, dan kun je het aanpassen. Het bedrijf kan geen indicatie geven van de kosten, omdat dit sterk afhangt van wat je gaat betalen voor de aannemers die je lokaal inhuurt en welke materialen je gebruikt. In principe bevat een house plan geen materialenlijst.
Business Insider kan zich wel voorstellen dat een zelfbouwkasteel verrijst in bijvoorbeeld Overgooi, de eerste miljoenenbuurt van Almere waar je grotendeels welstandsvrij kan bouwen. Een polder-Balmoral zal niet misstaan naast een knaloranje villa of een goudkleurige piramide.
5. Energielabel A-kasteel in villawijk Bosch en Duin in Zeist
Toch niet zoveel zin in de rompslomp van een bouwproject? Wellicht kun je dan je intrek nemen in dit kant-en-klare nieuwbouwkasteel in de villawijk Bosch en Duin in Zeist. Neem wel een zak geld mee want dit 'prachtpand' van bijna 1.400 vierkante met met zeven slaapkamers en zes badkamers staat op Funda voor 14 miljoen euro.
Volgens zakenblad Quote liet oliebaas Peter Franken het in 2013 bouwen door de bekende Belgische villabouwer Vlassak Verhulst. Nieuwer dan een vinexwoning dus. Het energielabel A is net zo min Middeleeuws als de neoklassieke elementen in het gebouw.
De makelaar rept van fijn geciseleerde versieringen boven de ramen, een imposante gevel van 'Euville Marbrier' natuursteen en een prachtig leien dak die de indruk geven "dat dit unieke pand hier altijd gestaan heeft".
Als Rapunzel uit een torenraam hangen gaat niet, maar wie mist dat als je kan genieten van een parktuin die ruim 8000 vierkant meter telt, een wellness, een bioscoop, en een oranjerie met zwembad.