- Moderna heeft een nieuwe injectie van zijn coronavaccin ontwikkeld die nieuwe varianten van het virus beter moet bestrijden.
- Naast deze boostervaccinatie is het Amerikaanse biotechbedrijf ook bezig met een heel nieuw vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant.
- “Als we de komende 10 maanden 10 nieuwe varianten moeten bestrijden, dan zullen we er 10 bestrijden. We hebben de mogelijkheden en de infrastructuur”, zegt CEO Stéphane Bancel.
Het medische onderzoeksbureau van de Amerikaanse overheid, de National Institutes of Health (NIH), begint binnenkort met het testen van een nieuwe extra injectie van het coronavaccin van Moderna. Die moet mensen beter beschermen tegen nieuwe varianten van het virus.
Het Amerikaanse biotechbedrijf kondigde woensdag aan zijn nieuwe boostervaccin te hebben ingeleverd bij de NIH, exact een jaar nadat het zijn eerste kandidaatvaccin tegen het coronavirus had overhandigd.
CEO Stéphane Bancel van Moderna zegt tegen Insider dat de klinische testen “heel snel” zullen beginnen. Daar zullen een paar honderd mensen aan meedoen.
De nieuwe injectie die nu getest gaat worden is een van de strategieën die Moderna aan het onderzoeken is om nieuwe virusvarianten te bestrijden, waaronder het gemuteerde coronavirus dat in oktober voor het eerst opdook in Zuid-Afrika.
Die variant staat bekend als B.1.351. Daarbij zijn enkele veranderingen in de spike-eiwitten aangetroffen, waardoor experts bang zijn dat ze beter bestand zijn tegen de vaccins die momenteel op de markt zijn.
Moderna ontwikkelt nog twee andere booster shots en een heel nieuw vaccin dat zich specifiek richt op de B.1.351-variant.
Volgens Moderna biedt zijn huidige vaccin ook nog wel bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant en andere varianten die overal op de wereld opduiken. Toch begon het biotechbedrijf vorige maand met het ontwikkelen van een nieuwe versie van zijn vaccin. Ook Pfizer is bezig met boostervaccins die zich richten op nieuwe coronavarianten.
Bancel houdt ook de nieuwe virusvariant die onlangs is opgedoken in Californië nauwlettend in de gaten en zegt dat Moderna ook een speciale injectie tegen die variant zal ontwikkelen als dat nodig mocht blijken.
"Moderna is heel betrokken. Ik zeg tegen alle wereldleiders dat we alle varianten waar zorgen over zijn zullen bestrijden", zegt Bancel. "Als we er de komende 10 maanden 10 moeten bestrijden, dan zullen we er 10 bestrijden. We hebben de mogelijkheden en de infrastructuur."
Moderna gaat zijn huidige coronavaccin mogelijk vervangen door nieuwe versie
De aangepaste extra injecties zijn maar een manier waarop Moderna nieuwe virusvarianten te lijf wil gaan. Het bedrijf ontwikkelt ook hele nieuwe vaccins: eentje die zich specifiek richt op B.1.351 en eentje die het huidige vaccin combineert met de B.1.351-versie.
Als een van die twee effectiever blijkt dan het vaccin dat Moderna op dit moment verspreidt, dan zal de oude versie plaatsmaken voor een nieuw vaccin, zegt Bancel.
Dat betekent niet dat mensen moeten wachten om zich te laten vaccineren, stelt de Moderna-topman. "Mensen moeten absoluut zo snel mogelijk een vaccin krijgen om zichzelf en hun geliefden te beschermen. We ontwikkelen nieuwe injecties uit voorzorg."
De komende zes maanden vormen volgens Bancel een grote uitdaging bij het bestrijden van het coronavirus. Op het zuidelijke halfrond staat de winter voor de deur. Daardoor ontstaan voor het virus gunstige omstandigheden om te muteren.
Andere virussen zoals influenza varen wel bij koud weer. Twee van de varianten die tot grote zorgen hebben geleid komen van het zuidelijk halfrond en mogelijk ontstaan er meer, zegt Bancel.
Moderna belooft volgend jaar 1,4 miljard vaccins te produceren
Terwijl Moderna druk bezig is met het ontwikkelen van een nieuw boostervaccin heeft het zijn productiedoel voor 2022 ook verhoogd van 1,2 miljard doses naar 1,4 miljard doses, een toename van 16 procent.
Het biotechbedrijf was nog in de onderzoeksfase toen de coronapandemie uitbrak, maar heeft snel productiecapaciteit kunnen ontwikkelen. Moderna heeft net als Pfizer belooft de komende maanden de productie op te krikken.
Begin deze maand heeft Nederland acht miljoen extra doses van het Moderna-vaccin besteld. Het kabinet was daarvoor nog niet ingegaan op een aanbod van het bedrijf, omdat de vaccins pas aan het einde van het jaar konden worden geleverd. Maar met de opgevoerde productiesnelheid wordt dat nu het derde kwartaal.
Moderna verwacht dit jaar in totaal 18,4 miljard dollar aan omzet te behalen uit de verkoop van zijn vaccin. Dat bedrag is gebaseerd op alle contracten die al zijn afgesloten voor de levering van de vaccins. In 2020 boekte Moderna nog een omzet van 803,4 miljoen dollar, waarvan het leeuwendeel van 528 miljoen dollar bestond onderzoekssubsidies voor het coronavaccin.
Lees meer over coronavaccins
- Vaccin Janssen ‘veilig en effectief’ concludeert Amerikaanse toezichthouder – middel komt in aanmerking voor noodgoedkeuring in de VS
- AstraZeneca ontkent een nieuwe vertraging en gaat toch 180 miljoen vaccins leveren aan de EU in het tweede kwartaal
- Wetenschappers werken met man en macht aan vaccins en medicijnen die alle coronavirussen tegengaan om zo een volgende pandemie te voorkomen