- De krappe arbeidsmarkt drukt op de gemoedstoestand van mkb’ers: maar liefst een kwart ligt wakker van het personeelstekort, zo blijkt uit de MKB Werkgeversmonitor van Please.
- Daarnaast zitten een verstoorde werk-privébalans en steeds veranderende wet- en regelgeving op het gebied van personeelszaken ondernemers dwars.
- Vrouwelijke werkgevers maken zich het meest zorgen over de verstoorde werk-privébalans.
- Lees ook: Groei bedrijven vooral geremd door tekort aan personeel en minder door gebrek aan materialen.
De personeelstekorten wegen zwaar op de gemoedstoestand van werkgevers. Een kwart van de mkb’ers heeft slapeloze nachten door het tekort aan personeel, zo blijkt uit de MKB Werkgeversmonitor van werkgeverspartner Please.
Door de tekorten krijgen de ondernemers veel op hun bordje, en dat heeft weer invloed op de werk-privébalans. Onder vrouwelijke werkgevers is deze verstoorde balans het grootste zorgpunt.
De oplopende tekorten, de daarmee gepaarde loonstijgingen en de hoge inflatie vragen extra aandacht voor het personeel. “Je moet als ondernemer voorkomen dat je helemaal opgaat in werk, administratie en regeltjes, waardoor je werknemers te weinig aandacht krijgen”, zegt Charlotte Bastiaans, Business Manager bij Please, in een persbericht.
Naast een tekort aan personeel en een verstoorde werk-privébalans, zit ook veranderende wet- en regelgeving op het gebied van personeelszaken mkb’ers dwars.
Is er eenmaal een geschikte kandidaat gevonden, dan moet die snel aan de slag. Uit de monitor blijkt dat maar liefst 35 procent van de mkb'ers zegt dat het inwerken veel tijd kost, waarbij één op de vijf ondernemers stelt dat die tijd er eigenlijk niet is. Zo krijgt een nieuwe werknemer allicht niet altijd de aandacht die hij of zij verdient en dat heeft weer gevolgen voor de retentie.
"Ik zie in de praktijk dat ondernemers met veel moeite nieuw personeel hebben aangetrokken en dat deze door gebrek aan inwerken en aandacht in de eerste maanden alweer vertrekken", zegt Bastiaans.
Maar ook een tevreden medewerker blijft niet zondermeer behouden. Het onderzoek laat namelijk zien dat 42 procent bij een beter salaris of gunstigere arbeidsvoorwaarden overstapt naar een andere werkgever.