Bedrijven die in de problemen zijn gekomen door het afsluiten van zogenoemde renteswaps bij banken, weten sinds maandag waar ze aan toe zijn.
De commissie die zich heeft gebogen over de afhandeling van problemen met producten waarmee MKB’ers renterisico’s konden afdekken, heeft het definitieve Herstelkader Rentederivaten gepubliceerd.
Daar zit een belangrijke bepaling bij, zo signaleert Pieter Lijesen van de stichting Renteswapschadeclaim: ”Die houdt in dat bezitters van een renteswap die om wat voor reden dan ook vóór 1 april 2011 voortijdig is afgewikkeld zelf in actie moeten komen. Indien dat niet gebeurt dan zal de bank de schadevergoeding gewoon in eigen zak houden.”
24 duizend rentedossiers MKB onder de loep
De zes banken die werken aan de compensatieregeling voor ondernemers met rentederivaten nemen in totaal ongeveer 24.000 contracten onder de loep. Dat meldde toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag.
Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank beloofden eerder dit jaar coulant om te gaan met gedupeerde ondernemers. Zij gaan nu alle dossiers die binnen het herstelkader vallen toetsen, ook als de betreffende klanten eerder al compensatie hebben ontvangen. In totaal gaat het om circa 19.000 verschillende klanten, voornamelijk uit het midden- en kleinbedrijf.
Rentederivaten zijn beleggingsproducten waarmee ondernemers zich konden indekken tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Daarbij bleef vaak onderbelicht dat zij juist risico liepen als de rente daalt. Toen die situatie zich voordeed, kwamen sommige bedrijven in financiële moeilijkheden.
De banken informeren klanten in december en januari over het proces. De verwachting is dat de eerste compensatievoorstellen begin 2017 worden gedaan. Externe beoordelaars controleren daarbij of de banken het herstelkader goed uitvoeren.