- Voor mkb’ers laat de krapte op de arbeidsmarkt en het hoge ziekteverzuim zich flink gelden.
- Ondernemers doen er dan ook vanalles aan om hun personeel zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.
- Maar liefst 45 procent zou hun medewerkers – als dit wettelijk mogelijk was – verplicht laten vaccineren.
- Lees ook: Voor het eerst sinds het begin van de pandemie werd meer dan de helft van het aantal verzuimmeldingen veroorzaakt door corona.
Bijna de helft van de mkb-ondernemers in de zakelijke dienstverlening stimuleert hun werknemers om zichzelf te laten vaccineren.
De ondernemers worstelen met het hoge ziekteverzuim door corona, maar liest 45 procent zou werknemers het liefst verplichten zich te laten vaccineren, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Teamleader, een bedrijf dat werk-management oplossingen biedt.
Volgens de MKB-Barometer van Teamleader is het ondernemersvertrouwen ondanks de groeiende economie onder de doelgroep door de zorgen dan ook gedaald. Daarbij speelt niet alleen ziekteverzuim een rol, maar ook het afbouwen van de steunmaatregelen. Ondernemers zullen nu NOW-steun en belasting moeten gaan (terug)betalen.
Doordat de economie aantrekt laten de personeelstekorten zich gelden. Maar liefst 44 procent van de ondernemers geeft aan dat het personeel harder moet werken dan normaal. Voor mkb’ers heeft ziekteverzuim vaak een grote impact op de bedrijfsvoering, constateert men in het rapport.
Bijna één op de drie bedrijven zegt het personeel actief te willen beschermen door andere ongevaccineerden buiten de deur te houden. Ook geeft 27 procent in het onderzoek aan dat ongevaccineerd personeel geen contact meer heeft met klanten.
Zo'n 49 procent van de mkb’ers in de zakelijke dienstverlening kampt met steeds hogere personeelstekorten. Ruim driekwart geeft aan dat zij hierdoor noodgedwongen kansen om omzet te vergroten moeten laten liggen.
Werken aan financiële buffers
Om de impact van de problemen het hoofd te kunnen bieden werken veel mkb'ers aan hun cashpositie. In de barometer constateert men dat het waarborgen van de financiële gezondheid van het bedrijf of het aanvullen van buffers voor veel ondernemers de belangrijkste strategische focus voor dit jaar is.
"Ondanks deze positieve ontwikkelingen maken veel ondernemers zich zorgen over hun financiële buffers en groeimogelijkheden en dat wordt voor een groot deel ingegeven door de enorme piek in het aantal besmettingen in combinatie met al hoge personeelstekorten", stelt Jeroen de Wit, CEO van Teamleader, in een persbericht.
Volgens De Wit is het cruciaal dat mbk-ondernemers goed kijken naar alternatieve manieren om de arbeidsproductiviteit te vergroten. "Ruim een derde van de ondernemers heeft door corona en thuiswerken meer aandacht voor digitalisering binnen het bedrijf".
Lees over de arbeidsmarkt ook:
- De populairste banen bij jonge professionals: consultant en traineeships in de IT en bij de Europese Unie
- Klimaatbanen: groot tekort aan technische vaklui in de bouw voor isolatie, zonnepanelen en warmtenetten
- De loodgieter en timmerman kunnen dit jaar flink meer gaan rekenen, hun tarieven stijgen met ruim 32 procent