Alternatieve mkb-fondsen van de banken waarin institutionele beleggers geld kun kunnen stoppen, raken maar niet vol.
Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag. Institutionele beleggers blijken niet erg happig om geld aan het mkb uit te lenen of om te investeren.
De fondsen zijn door de banken opgericht om te proberen de leemte te vullen die ze zelf hebben achtergelaten. Vanwege de crisis en de strengere eisen van de toezichthouders zijn banken risicomijdend geworden en keuren ze veel minder kredietaanvragen van ondernemers goed.
Institutionele beleggers willen niet
Maar de investeerders die geld in de fondsen zouden moeten steken, laten het afweten. In het fonds van ABN Amro zit nog maar 75 miljoen, terwijl de bedoeling was de komende twee jaar bijna 300 miljoen uit te lenen. De oorzaak ligt volgens de banken in het feit dat de bedragen waarom het gaat geen zoden aan de dijk zetten voor institutionele beleggers, die eerder in miljarden dan in miljoenen rekenen.
Aan de andere kant valt ook de vraag tegen. Er is maar mondjesmaat geld uitgeleend door bijvoorbeeld het Stimuleringsfonds Oranje Kapitaal, een initiatief van onder meer ING, zo schrijft de krant. En ondernemers blijken al helemaal niet genegen om aandelen aan de aan banken gelieerde fondsen te verkopen.
Alternatieven buiten de bank om
Inmiddels staan er wel een aantal regionaal en op sectorniveau georganiseerde kredietunies in de startblokken om geld te lenen. Z24 sprak vorige week met Binnenvaart en Logistiek Nederland. De brancheorganisatie tuigt op dit moment een kredietunie op die vanaf begin deze zomer hoopt te starten met het verstrekken van leningen aan starters.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl