De rechtbank in Den Haag heeft Etam Groep Retail, de moedermaatschappij van modeketens Miss Etam en Promiss, dinsdag failliet verklaard.
Een bankroet bleek onvermijdelijk toen duidelijk werd dat Etam na een surseanceperiode haar schuldeisers niet zou kunnen betalen. De inmiddels lopende onderhandelingen over een doorstart van het bedrijf gaan door. De winkels blijven in afwachting van deze doorstart open.
Etam Groep Retail kreeg 9 april uitstel van betaling (surseance). De toen aangestelde bewindvoerders Pierre van Voorst en Martijn Vermeeren zijn nu benoemd als curator.
Curatoren mikken op doorstart Miss Etam
De curatoren proberen naar hun zeggen binnen enkele weken een doorstart te realiseren. Meerdere partijen hebben maandag een overnamebod ingediend. Over het aantal en de inhoud van de biedingen doen de curatoren lopende de onderhandelingen geen mededelingen. Vorige week zeiden Van Voorst en Vermeeren nog dat veertien geïnteresseerde partijen zich hadden gemeld.
De winkels alsmede de webwinkels, het distributiecentrum en het hoofdkantoor kunnen openblijven dankzij een boedelkrediet van de banken. Zoals gebruikelijk bij een faillissement zullen de curatoren de arbeidsovereenkomsten met alle medewerkers opzeggen.
Gedurende de opzegtermijn van maximaal zes weken blijven de medewerkers in dienst en aan het werk voor de Etam Groep. Zij krijgen hun salaris en vakantiegeld over deze resterende periode betaald via de loongarantieregeling van uitkeringsinstantie UWV.
Afkoelingsperiode twee maanden: recht op inboedel bevroren
De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van twee maanden afgekondigd. Gedurende deze periode kunnen leveranciers eventuele rechten op de inboedel van Etam Groep Retail niet uitoefenen.
Het ging al een tijd slecht met het al jaren verlieslijdende Etam, dat meer dan tweehonderd filialen in Nederland telt. Daarvan voeren 140 de naam Miss Etam, de overige 60 vallen onder de formule Promiss.
Recentelijk werd al twee keer fors gereorganiseerd. In januari schrapte Etam nog honderd banen op zijn hoofdkantoor. In 2013 verloren 140 mensen hun baan. Het familiebedrijf telde begin dit jaar ongeveer 2000 werknemers.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl