Bij een schietpartij in Amsterdam is misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) dinsdagavond zwaargewond geraakt.
Een Poolse man (35) uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige Rotterdammer zijn hiervoor dinsdagavond opgepakt op de A4 bij Leidschendam.
De 18-jarige Amsterdammer die dinsdagavond werd opgepakt is woensdagmorgen vrijgelaten, hij is geen verdachte meer.
Bij een schietpartij in Amsterdam is de 64-jarige misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdagavond zwaargewond geraakt. De Vries vecht voor zijn leven, meldde burgemeester Femke Halsema van Amsterdam dinsdagavond tijdens een persconferentie. Ze sprak van een “brute, laffe” misdaad.
Een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam zijn verdachten van de aanslag op Peter R. de Vries. Dat meldt de politie woensdagmorgen.
Na een klopjacht werden de twee verdachten dinsdagavond klemgereden op de A4 bij Leidschendam. Onder hen is volgens politiecommissaris Frank Paauw ook de mogelijke schutter.
De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten De Vries worden vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of de hechtenis langer gaat duren.
Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid. De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen.
Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen.
Daarna moet een openbare zitting in de rechtbank volgen. Bij zware verdenkingen, zoals moord of doodslag, gaat het dan meestal om een voorbereidende (pro-forma)zitting. Als het onderzoek is afgerond, volgt de inhoudelijke behandeling.
Als een verdachte in voorarrest zit, moet iedere drie maanden een zitting in de rechtbank worden gehouden, om ten minste te kijken of het voorarrest nog legitiem is.
De 35-jarige Pool die nu vastzit werd volgens drie buurtgenoten in zijn woonplaats Maurik vorige week ook al gearresteerd, meldde De Volkskrant woensdag. Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland bevestigt dat vorige week een 35-jarige man uit Maurik is aangehouden in verband met een bedreiging. Hij is later vrijgelaten.
De woordvoerder kon niet zeggen of het om de verdachte van het neerschieten van De Vries gaat.
Peter R. de Vries in het ziekenhuis in Amsterdam
Volgens Het Parool wordt De Vries behandeld in het VU medisch centrum aan de Boelelaan in Amsterdam. De ingang van de spoedeisende hulp van dit ziekenhuis werd bewaakt door meerdere zwaarbewapende agenten.
Een woordvoerder van het VUmc kon eerder niet bevestigen dat De Vries daar is opgenomen, vanwege privacyredenen. Ook kon de woordvoerder niets zeggen over de reden van de extra agenten bij het ziekenhuis.
Het bericht dat circuleert op sociale media over iemand die zich voordoet als een medewerker van het ziekenhuis OLVG, is naar alle waarschijnlijkheid nep. In dat bericht staat dat De Vries zou zijn overleden. "De gegevens die bij het bericht staan zijn niet te herleiden naar een medewerker van OLVG", aldus het ziekenhuis woensdag. "Wij betreuren de ontstane onrust en leven erg mee met Peter R. de Vries."
Rutte: aanslag op de vrije journalistiek
De aanslag op De Vries is een aanslag op de vrije journalistiek, zie demissionair premier Mark Rutte in een eerste reactie op het feit dat De Vries is neergeschoten in Amsterdam. Zijn gedachten gaan uit naar De Vries en zijn geliefden. "We hopen vurig, we bidden, dat hij de aanslag overleeft", zei de minister-president.
Advocaat Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries, sprak woensdag zijn dank uit voor de vele steunbetuigingen uit het land. In een bericht op Twitter zegt hij: "Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden."
Volgens Omroep Brabant is advocaat Peter Schouten uit Breda dinsdagavond in veiligheid gebracht na de aanslag op De Vries. Schouten staat kroongetuige Nabil B. bij in het proces tegen Ridouan Taghi, waarbij De Vries eveneens vertrouwenspersoon is.
Het Parool meldde dat een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont vijf schoten hoorde, naar buiten ging en De Vries op de grond zag liggen. Hij leefde volgens haar nog wel, maar kon niet praten en is daarna afgevoerd naar het ziekenhuis. Een andere buurtbewoner die in een café in de buurt zat, spreekt van vier of vijf schoten.
Op een filmpje dat rondging op sociale media, was De Vries duidelijk herkenbaar te zien met een bebloed gezicht. Hij lag op zijn rug op de straat. Omstanders hielpen hem en roepen of er al gebeld is naar 112.
In de buurt van de Lange Leidsedwarsstraat wordt het tv-programma RTL Boulevard opgenomen, waar De Vries dinsdag te gast was.
Rond 19.40 uur werd via Burgernet een signalement van de vermoedelijke schutter verspreid. Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouvlagevlekken en een zwarte pet. Wie deze man ziet, kan hem beter niet zelf benaderen maar kan beter 112 bellen, aldus het Burgernetbericht.
Getuigen beschreven de schutter als een tengere, donkere man met een camouflagejas aan. "Hij liep snel voorbij en viel op omdat hij zo gekleed was", zei een van hen tegen persbureau ANP. "Eerst reageerde ik laconiek op wéér een schietpartij, maar nu ik hoor dat het gaat om Peter R. de Vries beschouw ik het wel als een wake-upcall. Het is nu wel heel dicht bij ons bed. De wereld van de criminaliteit lijkt losgeslagen, de criminelen hebben geen onderlinge regels meer."
Medeleven BN'ers met Peter R. de Vries
Op Twitter reagereerden veel bekende Nederlanders geschokt op het nieuws dat misdaadverslaggever en mediapersoonlijkheid Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. Velen hopen dat zijn verwondingen meevallen en dat hij er bovenop komt.
"Er zijn weinig momenten geweest waarop ik zoveel moeite had om de juiste woorden te vinden, want het nieuws over Peter gaat door merg en been", zei mediajournalist Rob Goossens, die net als de misdaadjournalist vaak te gast is bij RTL Boulevard. "Hij is een vechter, en dit is zijn belangrijkste gevecht. Ik kan alleen maar bidden voor een goede afloop."
Presentator Tim Hofman schreef: "onee jongens wat erg dit" en "echt vreselijk man. hoop dat ie er snel bovenop is". Actrice Anna Drijver, die haar volgers oproept om geen beelden te verspreiden, vindt dat niemand aan Peter zou mogen komen. "Nee, dat doe je niet."
"Zoooo!!! Heftig!", aldus radiomaker Erik de Zwart en presentator Henny Huisman raakte geëmotioneerd door het bericht. "@PeterRdeV neergeschoten, waar moet het naar toe in Nederland? Ik huil dikke tranen om deze tragedie."
Pieter van Vollenhoven noemde het nieuws "uitermate schokkend". "Mijn gedachten zijn bij hem en ik wens hem heel veel sterkte!"
Politici geschokt door aanslag op De Vries
Politici reageerden geschokt op het nieuws. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemde het "een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving". PvdA-leider Lilianne Ploumen sprak van een aanslag "op de journalistiek en onze vrije samenleving" en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemde het "vreselijk."
Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand schreef: "afschuwelijk bericht over aanslag op Peter R. de Vries. Geen woorden voor. Laten we hopen dat hij het redt." Jesse Klaver, leider van GroenLinks, sprak van een "afschuwelijk bericht". Hij riep mensen op: "Verspreid nooit beelden van slachtoffers. Ook nu niet."
D66-Kamerlid Hanneke van der Werf hoopt dat "deze journalist niet voorgoed de mond gesnoerd is". Stephan van Baarle (DENK) noemde het een "walgelijke en laffe daad".
"Het is afgrijselijk dat, nadat eerst een advocaat is neergeschoten, nu een journalist wordt neergeschoten", aldus een zichtbaar aangeslagen Nilüfer Gündogan (Volt) tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota. "Ik vind dat echt onwijs slecht nieuws voor ons land."
Peter R. de Vries: spil in de Nederlandse misdaadverslaggeving
Peter R. de Vries speelt al decennialang een grote rol in de Nederlandse misdaad- en mediawereld.
Sinds 1995 maakte De Vries zeventien jaar lang het crimeprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Met zijn reportages over het opsporen van misdadigers kreeg hij internationaal veel lof. Gaandeweg specialiseerde het programma zich in coldcase-onderzoeken en moordzaken van kinderen.
De Vries won met het programma diverse prijzen. In 2003 werd hij Omroepman van het jaar en in 2009 werd hij uitgeroepen tot mannelijke tv-persoonlijkheid van het jaar.
In 2012 kwam er een einde aan het misdaadprogramma, maar De Vries verdween niet uit de media. Hij schreef verschillende boeken, waaronder het autobiografische De R van Rebel, Een crimineel liegt niet altijd en De ontvoering van Alfred Heineken.
Ook was hij betrokken bij de internationale verfilming van de Heineken-ontvoering. De misdaadverslaggever was ook regelmatig in talkshows zoals Jinek en RTL Boulevard te zien om daar duiding over misdaadzaken te geven.
Hij schoof vaak als deskundige aan in zaken waarin hij zelf ook een grote rol speelde. Het grote liquidatieproces Marengo bijvoorbeeld, als woordvoerder van kroongetuige Nabil B..
Ook voerde hij het woord namens de zussen van Willem Holleeder, Astrid en Sonja en speelde hij een grote rol als woordvoerder van de familie in de zaken van Nicky Verstappen en Tanja Groen. Ook zorgt hij voor een doorbraak in de Puttense moordzaak.
Zijn grootste televisiesucces kreeg De Vries in 2008 met zijn reportage over de verdwijning van Natalee Holloway. Met ruim 7 miljoen kijkers verbrak hij alle kijkcijferrecords. Voor de reportage won hij de prestigieuze International Emmy Award.