Minister Kamp: nieuwe kolencentrales blijven gewoon open, ondanks CO2-doelen

Klimaatakkoord, kolencentrales

Foto: ANP

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil geen nieuwe kolencentrales sluiten. Twee oude uit de jaren negentig dichtgooien is nog te verdedigen, maar de nieuwe centrales ,,zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dicht doen”, zei de bewindsman in WNL op Zondag.

De Nederlandse overheid moet van de rechter de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Om daaraan te kunnen voldoen zouden volgens onderzoekers van CE Delft een of twee nieuwe kolencentrales gesloten moeten worden.

In de door klimaatvoorvechter Urgenda aangespannen zaak is vastgesteld dat Nederland de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent moet hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990. Het kabinet heeft aangegeven het vonnis effectief en tegen zo laag mogelijke kosten te willen uitvoeren.

Het onderzoek toont aan dat het kabinetsplan voor sluiting van twee oudere kolencentrales en enkele aanvullende maatregelen, zoals het afvangen van CO2, niet genoeg is. Het zou slechts zorgen voor de helft van de benodigde broeikasgasredactie van 15 miljoen ton.

De aanvullende maatregelen die nodig zouden zijn bij het huidige kabinetsplan om de doelen alsnog te halen zouden jaarlijks 400 miljoen tot 600 miljoen euro kosten. Dat komt neer op 50 tot 80 euro per huishouden per jaar. Dat is duurder dan de optie om één of twee kolencentrales te sluiten, wat burgers volgens het onderzoeksbureau 30 euro per jaar zou kosten.

Kamp voelt daar niks voor en komt binnenkort met berekeningen waaruit zou blijken dat dat ook niet nodig is. ,,Het is veel verstandiger de oude vervuilende centrales in Duitsland en Polen te sluiten'', zei hij verder. In april schreef de minister al aan de Tweede Kamer het sluiten van de twee oude centrales te overwegen, bovenop de vijf centrales die al worden gesloten. Dit najaar hakt het kabinet de knoop daarover door.

ANP/Z24

Lees ook: 'Sluiting nieuwe kolencentrales goedkoopste optie om CO2-doel te halen'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl