Bezint eer ge begint, want hier zitten hele grote risico’s aan. Met deze woorden onderstreept minister Wopke Hoekstra (Financiën) de waarschuwingen voor het steken van geld in de digitale munt bitcoin, waarvan de koers blijft stijgen.
Hoekstra noemt de adviezen van toezichthouder AFM en De Nederlandsche Bank verstandig.
“Het is belangrijk dat mensen die in bitcoins stappen, zich realiseren dat het helemaal voor eigen rekening en risico is”, aldus Hoekstra dinsdag bij RTLZ. “Dat gaat nu enorm goed, maar we hebben ook al grote dalen en pieken onderweg gezien.”
De bewindsman wijst op het risico dat je je geld kunt verliezen, in tegenstelling tot je tegoed op een normale bankrekening dat tot een hoog bedrag is beschermd: “Spaargeld is tot 100.000 euro beschermd. Maar de bitcoin heeft geen vangnet. Je kunt nergens aankloppen als het geld opeens allemaal weg is”, zegt Hoekstra.
Lees ook: Deze bekende Wall Street-investeerder denkt dat de bitcoin eind volgend jaar $40.000 waard is
In het interview vergelijkt hij investeren in bitcoin met gokken in het casino: "Zeker wanneer iemand niet een hele grote beurs heeft lijkt het me onverstandig om dat geld allemaal in bitcoins te investeren. Het is toch een beetje het geld op rood of op zwart zetten."
Zelf heeft Hoekstra geen bitcoins: "Allemaal veel te ingewikkeld voor mij.''
Bitcoin doorbreekt barrière 10.000 dollar
De koers van de digitale munt bitcoin is deze dinsdag voor het eerst boven de 10.000 dollar gekomen. De cryptomunt bereikte die recordstand rond het middaguur volgens de website coinmarketcap, die rekent met een gemiddelde koers van honderden bitcoinbeurzen.
Bitcoins worden op vele beurzen verhandeld tegen veel verschillende valuta. Daardoor is het niet eenvoudig om een eenduidige koers vast te stellen. De meeste mensen kopen hun bitcoins in bij een tussenhandelaar.
Lees ook: Bitcoin is $10.000 waard, maar verbruikt ondertussen meer stroom dan 159 landen in een jaar
De afgelopen weken ging het hard met de waarde van een bitcoin. Vorige week vrijdag werd de grens van de 9000 dollar doorbroken, een week eerder was een bitcoin voor het eerst 8000 dollar waard.
Begin dit jaar kostte de cryptomunt nog zo'n 1000 dollar. Halverwege juli werd een stevige opmars ingezet toen de koers van de munt rond de 2000 dollar lag.