Toen afgelopen maart het Europese defensieplan ReArm op tafel kwam, dat voorziet in 800 miljard euro aan investeringen, verzette Nederland zich tegen de portie van 150 miljard euro die met ‘gezamenlijke leningen’ moet worden gefinancierd. Hoewel Nederland inmiddels één van de weinige landen in de EU is die daar bezwaar tegen heeft, blijft minister van Financiën Eelco Heinen zich uitspreken tegen alles wat in de richting van zogenoemde eurobonds gaat.

Het Europese defensieplan betreft een specifiek terrein dat te maken heeft met de geopolitieke situatie rond de Russische dreiging in Oekraïne en de druk vanuit de VS op Europa om meer geld aan defensie te besteden. Binnen Europa gaan echter ook stemmen op om gezamenlijke financiering via eurobonds breder in te zetten. Dat zou Europa een veel bredere kapitaalmarkt geven voor gezamenlijke investeringsprojecten.

Eurolanden moet zelf zorg voor solide financiën

Heinen vindt echter dat je Nederlanders niet kunt vragen om de financiële draagkracht van andere landen in de eurozone te ondersteunen: “Je kunt niet aan Nederlanders vragen garant te staan voor een land waar een politieke discussie wordt gevoerd over het weer verlagen van de pensioenleeftijd”, zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad.

Als Europese landen aantrekkelijk willen zijn, moeten ze hun eigen staatsfinanciën op orde hebben, zodat beleggers geen twijfels hebben over de staatsschuld van individuele landen, stelt Heinen.

Volgens de VVD-minister kan de EU zich beter richten op het slechten van interne handelsbarrières. "Het IMF heeft eerder berekend dat de handelsbarrières binnen de EU overeenkomen met heffingen van 45 procent op goederen en 110 procent op diensten. Dus als je nou een vuist wilt maken als Europa, begin daar, en niet met eurobonds", zegt hij tegen het FD.

LEES OOK: EU is in handelsoorlog bereid ‘bazooka’ in te zetten tegen Big Tech uit de VS, aldus Von der Leyen