- Minister van Medische Zorg Bruno Bruins noemt het een reëel risico dat we in Nederland ook een coronapatiënt krijgen.
- Toch vindt hij niet dat hij te langzaam handelt in de Limburgse casus waar een Duits echtpaar, dat later besmet bleek met het coronavirus, carnaval heeft gevierd.
- Ondanks dat in Duitsland scholen en kinderopvangcentra zijn gesloten, wil Bruins eerst het onderzoek afwachten.
- Wel sluit de minister drastische maatregelen niet uit als er een risicovolle situatie in Nederland ontstaat.
“Het is een reëel risico dat we in Nederland ook een coronapatiënt krijgen”, waarschuwde minister Bruno Bruins woensdag. Volgens hem bereiden de instanties in Nederland zich goed voor op de komst van het virus en wordt de samenwerking tussen GGD, RIVM, huisartsen en veiligheidsregio’s steeds completer.
De minister sluit drastische maatregelen niet uit in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, zoals het afgrendelen van een dorp of wijk, zoals op dit moment in Noord-Italië gebeurt. “Je zoekt steeds naar maatregelen die horen bij de groep mensen die het aangaat. Bij elke situatie zoek je naar de best passende maatregelen. We zullen op alle nieuwe ontwikkelingen moeten inspelen.”
Tweede Kamer kritisch op ‘langzaam handelen’ Bruins in Duitse coronacasus
In reactie op kritiek uit de Tweede Kamer dat hij te langzaam handelt, wijst Bruins op de noodzaak en belang van “feitelijke informatie”. Zo wacht hij op de uitkomst van het Duitse coronaonderzoek naar een Duits echtpaar dat tijdens carnaval in Limburg was en later positief getest werden op het coronavirus. In Duitsland werden uit voorzorg scholen en kinderopvangcentra gesloten, in afwachting van het onderzoek. Maar de minister vindt dat hij eerst het resultaat moet afwachten.
Bruins zegt heel goed te begrijpen dat mensen zich steeds meer zorgen maken. De overheid zal dan ook nog meer informatie verstrekken. Ook moeten burgers zich goed laten informeren. Hij wijst verder op praktische maatregelen, zoals kuchen in de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken.
Coronavirus in Limburg
De GGD Zuid Limburg houdt ondertussen goed in de gaten of het coronavirus zich verspreid heeft in Limburg door carnaval. Het besmette Duitse paar deed mee aan carnavalsactiviteiten in hun woonplaats Gangelt, wat pal aan de Limburgse grens bij Schinveld ligt.
Hoofd infectieziektebestrijding Christian Hoebe van de GGD Zuid Limburg zei woensdag dat carnaval "een ongunstige factor" is. "Het is moeilijk te achterhalen of er ook Nederlanders bij die feesten in Gangelt waren. Daarom houden we dit goed in de gaten."
De Duitse GGD onderzoekt of er tijdens carnaval meer mensen in Gangelt besmet zijn geraakt, vertelt Hoebe. "Zij hebben woensdag een oproep gedaan aan iedereen die bij de festiviteiten was om zich te melden." De echtgenote van het stel werkt bij een kinderdagverblijf in het dorpje Brebelen, niet ver van de Limburgse grens. Het kinderdagverblijf is per direct voor veertien dagen gesloten.
Besmettingen met corona in Duitsland niet te traceren
Volgens de Duitse minister van Gezondheid, Jens Spahn, is het coronavirus in Duitsland slecht te traceren. Daarom staat het land aan het begin van een epidemie. Spahn wijst erop dat de 'route' die het virus van patiënt naar de volgende besmette persoon maakt, niet meer in alle gevallen kan worden gevolgd.
De ketens van infecties zijn volgens Spahn los van elkaar komen te staan en dat is volgens hem een nieuwe ontwikkeling. Dat roept volgens de minister vragen op over "de huidige strategie van bestrijding om het virus te isoleren en te stoppen". Hij roept daarom ziekenhuizen en werkgevers op zich hierop voor te bereiden.
Nog geen extra maatregelen
De GGD Zuid Limburg houdt nauw contact met de Duitse zusterorganisaties over een mogelijke besmetting in Nederland. "Zij brengen de contacten van het echtpaar in kaart. Het is intussen duidelijk dat de man onlangs in een hotel in Vlodrop was. Hij was toen nog niet ziek. Nadien is hij niet meer in Nederland geweest."
Vooralsnog zijn in Limburg geen extra maatregelen nodig. "Zodra de Duitsers een link naar Nederland ontdekken, zijn wij aan zet. De situatie kan elk moment veranderen. Alle maatregelen zijn gericht op het indammen van de ziekte."