• Minister Fleur Agema van Zorg keert zich tegen een verbod op private equity-investeerders en winstuitkeringen in de zorg.
  • De PVV-politica zet daarmee de lijn door van haar VVD-voorganger Conny Helder, die niet inging op een verzoek van de Tweede Kamer voor zo’n ban.
  • Volgens Agema is zo’n verbod juridisch ingewikkeld en zorgt het voor minder innovatie, meldt Binnenlands Bestuur.
  • Lees ook: Overheid en zorg meest genereus met uitdelen vaste contracten voor werknemers

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema wil geen verbod op betrokkenheid van private equity-investeerders in de zorg. Ook keert zij zich tegen het verbieden van winstuitkeringen.

Dat schrijft de PVV-minister in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Binnenlands Bestuur. Haar standpunt is opvallend, aangezien de politica wél tegen excessieve winstuitkeringen is. Een verbod op private investeerders noemt zij dan weer “juridisch zeer kwetsbaar”.

Agema treedt met haar standpunt in de voetsporen van haar voorganger Conny Helder (VVD), die ook tegen een verbod op private equity in de zorg was.

De PVV-minister is tevens tegen een ban op winstuitkeringen in de zorg, omdat de “prikkel tot innovatie en doelmatigheid” zou verdwijnen. Ook is de rechtse politica van mening dat zo’n verbod zou “ingrijpen in het eigendomsrecht”. Zoiets tornt aan de “rechtszekerheid van zorgaanbieders die nu wel winst mogen uitkeren”, schrijft Agema.

De Tweede Kamer maakt zich al langer zorgen over private investeerders in de zorg, omdat die vooral op winst zouden sturen en minder op kwaliteit van zorg. Een Kamermeerderheid is voorstander van een centraal register voor private equity in de zorg- en jeugdhulpsector, iets wat er nog niet is.

De Kamer vroeg daarnaast meermaals om een verbod op private equity in de zorg, maar oud-minister Helder ging daar niet op in. Met het standpunt van Agema lijkt het erop dat het nieuwe kabinet deze lijn zal voortzetten.

LEES HET HELE ARTIKEL OP BINNENLANDS BESTUUR: Agema (VWS): geen verbod op private equity in de zorg