• Amerikaanse wetenschappers hebben een mini-camera ontwikkeld die op de rug van kevers bevestigd kan worden.
  • De nog geen kwart gram wegende camera kan via bluetooth zwart-wit videobeelden zenden naar een smartphone in de buurt.
  • Volgens de onderzoekers is het draadloze filmsysteem een belangrijke stap voor de ontwikkeling van minirobots.

Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben een draadloos mini-cameraatje ontwikkeld dat een kever op zijn rug kan dragen. De camera weegt niet meer dan 248 milligram, kan 60 graden draaien en zwart-wit video streamen naar een smartphone op een afstand van 120 meter met behulp van bluetooth.

De wetenschappers hebben hun onderzoek op 15 juli gepubliceerd in Science Robotics en werkten sinds de herfst van 2018 aan het mini-cameraatje, zegt onderzoeker Vikram Iyer tegen Business Insider.

Maar waarom GoPro-camera’s voor kevers? “Behalve dat het iets lijkt uit een sciencefictionfilm is dit kleine draadloze filmsysteem een belangrijke stap voor de ontwikkeling van minirobots”, zegt Iyer.

beetle gopro 5

Foto: Mark Stone/University of Washington

Hoewel de camera’s in smartphones een stuk kleiner zijn dan die op de rug van de kevers, zijn ze toch anders omdat ze aan veel omvangrijkere hardware vastzitten.

“De camerachips in onze telefoons zelf zijn dan wel erg klein, maar ze zijn gekoppeld aan vrij grote batterijen en processors”, legt Iyer uit.

Het verkleinen van draadloze camera kan enorme voordelen hebben voor de ontwikkeling van robots.

“Zicht is heel belangrijk voor alle soorten grotere robots, denk daarbij aan drone-camera’s en zelfrijdende auto’s. Maar voor heel kleine robots is het uitdagend om een superlichte camera te maken. Als minirobots kunnen ‘zien’, dan kunnen zij allerlei nuttige taken uitoefenen zoals het inspecteren van leidingen en andere kleine afgesloten ruimtes”, zegt Iyer.

Beetle gopro 2.JPG

Foto: Mark Stone/University of Washington

Iyer denkt dat camera’s op insecten ook op zichzelf nuttige toepassingen kunnen hebben.

“Omdat insecten veel beter zijn in het opslaan van energie kunnen ze in tegenstelling tot door mensen gemaakte robots urenlang rondlopen. Daardoor kunnen ze mogelijk data verzamelen op smart farms”, zegt hij.

De onderzoekers hebben voor de kever gekozen, omdat die de benodigde kracht hebben om de camera’s te dragen, maar ook makkelijk zijn in de omgang en niet bijten of steken.

In de toekomst kan de kevercamera ook op andere insecten worden bevestigd, vertelt Iyer. “We kunnen er zeker ook andere insecten die bestand zijn tegen dit gewicht mee uitrusten en onderzoeken ook het idee om ze op motten en spinnen te bevestigen.”

Volgens hem hebben andere onderzoekers contact opgenomen over de mogelijkheid kleine vogels uit te rusten met de camera’s.

LEES OOK: Hoe Zuid-Korea gebruik maakt van robots in de coronacrisis