- Water kopen in de supermarkt met een eigen fles: Jumbo start met een proef in samenwerking met het bedrijf Aquablu dat hiervoor watertaps levert.
- Klanten kunnen zelf mineraalwater tappen voor 40 cent per halve liter.
- Er zijn twee tappunten geopend in Jumbo-filialen in Amsterdam en Utrecht.
- Lees ook: Dit is de ‘Silicon Valley of Food’ van Unilever in Wageningen – waar het voedsel van de toekomst wordt bedacht en gemaakt: van gefermenteerd nepvlees tot vegan mayonaise
Sommige klanten van supermarktketen Jumbo kunnen vanaf dinsdag mineraalwater kopen in de winkel zonder plastic wegwerpfles, door een eigen fles te vullen bij ‘Water Refill’ tappunten van de Nederlandse scaleup Aquablu.
Ter gelegenheid van wereldwaterdag heeft Aquablu zijn waterconcept geïnstalleerd bij twee Jumbo-filialen in Amsterdam en Utrecht, na een pilotproject in 2021. Klanten kunnen er zelf gefilterd water tappen, met of zonder bubbels, vanaf 0,40 euro per halve liter. Aquablu spreekt van “een afvalvrij alternatief voor mineraalwater.”
Aquablu, een bedrijf in waterzuiveringstechnologie dat in 2017 werd opgericht met als doel het gebruik van plastic flessen terug te dringen, introduceerde vorig jaar het ‘Water Refill’-systeem voor bedrijven – een manier voor ondernemingen om hun klanten gefilterd drinkwater te bieden.
Nu zijn twee van die tappunten in Jumbo-winkels geplaatst in de Wolvenstraat in Amsterdam en de Merelstraat in Utrecht. De apparaten, die kraanwater zuiveren, stellen Jumbo in staat “water met vergelijkbare mineraalcompositie te verkopen” als mineraalwater in flessen, “maar zonder de weggooiverpakking, opslag of transport”, aldus Aquablu in een verklaring.
"Aquablu wordt direct op de waterleiding aangesloten en levert gekoeld, extra gezuiverd water", aldus de website van het bedrijf. "Er worden zelfs extra essentiële mineralen aan toegevoegd, waardoor het water nog beter voor je gezondheid en vitaliteit is."
Mineraalwater kopen in supermarkt met eigen fles
Via een interactief scherm kunnen klanten direct zien hoeveel plastic en CO2 ze hebben bespaard, legt mede-oprichter Marc van Zuylen van Aquablu uit. "Door de impact direct zichtbaar te maken proberen we samen met onze partners de transitie te initiëren richting afvalvrij drinkwater."
In Nederland worden volgens Aquablu jaarlijks meer dan 900 miljoen kleine plastic flessen gekocht, waarvan naar schatting 100 miljoen stuks in de natuur belanden. Aquablu, dat eerder aandacht trok door water uit de Amsterdamse grachten geschikt te maken om te drinken, wil daar naar eigen zeggen een einde aan maken.
Bij de 'Water Refill' tappunten kunnen klanten gefilterd water met toegevoegde mineralen direct drinken, op kamertemperatuur of gekoeld. De apparaten passen binnen een bredere trend van het hervullen van eigen verpakkingen in de retailwereld. Wie geen eigen fles bij zich heeft, kan een aluminium drinkwaterfles van Aquablu kopen.
"Je hoeft je leven niet radicaal om te gooien als je duurzamer wilt leven", zegt Marnix Stokvis, mede-oprichter van Aquablu. "Het zijn juist de kleine veranderingen waar we samen een grote winst kunnen behalen."
Het is de bedoeling dat het waterconcept in het komende jaar in meerdere winkels zal worden geïntroduceerd.