- Uit een nieuwe studie gepubliceerd in het blad Nature blijkt dat China dreigt haar klimaatdoelen niet te halen vanwege de bitcoin.
- Zo’n 80 procent van de energie die nodig is voor het ‘minen’ van bitcoins komt uit China.
- Bijna 40 procent van de energie-intensieve bitcoinactiviteit in China is gekoppeld aan het verbruik van steenkool.
Chinese bedrijven die het digitale logboek van de bitcoin in stand houden, de blockchain, slurpen energie. Het minen van bitcoin rust voor een fors deel op het gebruik van goedkope stroom uit kolen. Maar dit ondermijnt de klimaatdoelen van China.
Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, waarover The Guardian bericht.
Bitcoin en andere cryptovaluta maken gebruik van blockchaintechnologie. Hierbij moeten transacties worden vastgelegd op een digitaal logboek. Dat gebeurt met behulp van ‘miners’, ofwel partijen die krachtige computers gebruiken om de transacties te verifiëren.
Als beloning hiervoor krijgen de miners een vergoeding in de vorm van nieuwe bitcoins. De computers die worden gebruikt om de transacties op de blockchain vast te leggen gebruiken echter grote hoeveelheden elektriciteit.
Ongeveer 40 procent van de Chinese activiteiten op het gebied van bitcoin-mining is afhankelijk van stroom uit kolencentrales, blijkt uit de studie van Nature.
Deze kolencentrales zijn zo groot dat ze een bedreiging kunnen vormen voor de Chinese belofte om de CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen en CO2-neutraal te worden in 2060.
Volgens de studie zullen de Chinese miners van bitcoin in 2024 bijna 131 miljoen ton aan CO2-uitstoot genereren: dat ligt dicht in de buurt van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van Italië of het olierijke Saudi-Arabië.
Chinese bedrijven die gebruik kunnen maken van goedkope elektriciteit handelen bijna 79 procent van alle mondiale bitcointransacties af.
Bitcoinmijnen mogelijk gevaar voor CO2-reductie
"De energie-intensieve activiteit op het gebied van bitcoin-mining in China kan snel een bedreiging vormen die de reductie van CO2-uitstoot in gevaar brengt", zegt co-auteur Wang Shouyang van de Chinese Academie van Wetenschappen tegen The Guardian.
Volgens Chinese wetenschappers moet de overheid zich richten op het vernieuwen van het Chinese elektriciteitsnet om zo een stabiele voorziening van duurzame energie te garanderen. "Aangezien energieprijzen in Chinese regio's met schone energie lager zijn dan in steenkoolregio's krijgen miners dan meer prikkels om te verhuizen naar regio's met schone energie."
Dit jaar zal naar verwachting 0,6 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie worden gebruikt door cryptominers, blijkt uit de Bitcoin Electricity Consumption Index van de Universiteit van Cambridge. Dat is meer dan het jaarlijkse energieverbruik van Noorwegen.
De waarde van een bitcoin is het afgelopen jaar vervijfvoudigd. In maart is een recordhoogte van meer dan 61.000 dollar aangetikt. Vrijdag was de munt net iets minder dan 60.000 dollar waard.
Vanwege de grote winsten zal het opleggen van CO2-belastingen miners niet afschrikken, aldus Wang.
China heeft in 2019 de handel in cryptomunten verboden om witwassen van geld te voorkomen. Maar het minen van cryptovaluta is wel toegestaan.
Bitcoinminers worden verdreven
Chinese regio's die veel steenkool verbruiken, proberen bitcoinminers te verdrijven, omdat het anders niet lukt de CO2-uitstoot te beperken.
Afgelopen maand kondigde de autonome regio Binnen-Mongolië plannen aan om vanaf eind april een einde te maken activiteiten op het gebied van bitcoin-mining. Vorig jaar is deze Chinese regio er niet in geslaagd om aan de doelstellingen voor energieverbruik te voldoen.
Binnen-Mongolië is goed voor 8 procent van het mondiale rekenkracht die nodig is om de blockchain van de bitcoin draaiende te houden. Dat is meer computerkracht dan de Verenigde Staten hieraan besteedt.
Bitmain, één van de grootste wereldwijde cryptominers, heeft aangeven dat ze haar activiteiten vanuit Binnen-Mongolië gaat verschuiven naar gebieden met meer energie uit waterkracht, zoals de Chinese regio Yunnan.
[activecampaign form=28]