Ook na beëindiging van de coronamaatregelen verwacht een kwart van de werkenden structureel meer thuis te werken dan voorheen.

Deze veranderingen zullen vooral invloed hebben op de spitsdrukte en op het ov-gebruik.

Vooral bureau- en concentratiewerk vinden werknemers en werkgevers geschikt om vaker vanuit huis te doen, dta betekent ook dat er grote verschillen zijn tussen beroepsgroepen.

Ongeveer een kwart van de werkende Nederlanders verwacht ook na corona thuis te blijven werken, dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Iets meer dan de helft van de werkenden heeft volgens het instituut in de coronaperiode al thuisgewerkt en bijvoorbeeld op afstand vergaderd.

Ook onder studenten zijn een zelfde soort percentages zichtbaar. Volgens het KiM verwacht 25 tot 30 procent van de studenten in het voortgezet en hoger onderwijs na beëindiging van de maatregelen tegen corona vaker thuisonderwijs te volgen dan voor corona.

Wel zijn er grote verschillen in de manier waarop werkgevers dat thuiswerken faciliteren. Voor managers en andere mensen met een kantoorfunctie blijken er weinig obstakels, maar voor ongeveer de helft van de werkenden, waaronder horecapersoneel en schilders, zijn die thuiswerkmogelijkheden er niet.

Vooral bureau- en concentratiewerk vinden werknemers en werkgevers geschikt om vaker vanuit huis te doen.

Gemiddeld aandeel thuiswerkers naar bedrijfssector, maart/april 2021, bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid
Gemiddeld aandeel thuiswerkers naar bedrijfssector, maart/april 2021, bron: Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid

Mensen reizen meer voor uitjes

De veranderingen in de manier van werken hebben blijvende gevolgen voor de vervoersbewegingen in ons land en het gebruik van technologie om thuiswerken mogelijk te maken.

Eerder stelde ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al dat thuiswerken de filedruk zou verlichten en voor blijvende veranderingen zal gaan zorgen. Het effect op het gebruik van kantooroppervlakte is minder, omdat ook de behoeften in het gebruik van kantoorruimte veranderen. Ook de gevolgen voor de woningmarkt blijven vooralsnog beperkt.

Hoewel de eerste drukke ochtendfiles zich al aandienen, blijven nog steeds flink wat mensen thuiswerken. Grote bedrijven stellen een massale terugkeer naar kantoor ook nog liever even uit, tot er meer duidelijk is over mogelijke nieuwe maatregelen.

Meer thuiswerken zal vooral in de spits leiden tot minder drukte op de weg en heeft ook gevolgen voor de mate waarin mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Studenten blijven waarschijnlijk meer vanuit huis onderwijs volgen.

Woon-werk zal er minder zijn dan voor corona, wel ziet het KiM een toename van andersoortige verplaatsingen, zoals voor familie- en winkelbezoek of uitjes.

LEES OOK: Thuiswerkers zullen de toekomst van het kantoor veranderen – toch kan een meerderheid simpelweg niet thuiswerken