- Wie 50 jaar in Nederland woont of werkt kan een volledige AOW-uitkering opbouwen.
- Er zijn echter steeds meer mensen die geen volledige AOW opbouwen, doordat ze later naar Nederland zijn gekomen of tijdelijk in het buitenland verbleven.
- Business Insider laat zien hoeveel lager de AOW-uitkering kan uitvallen bij een verblijf van 1 tot 25 jaar in het buitenland.
- Lees ook: AOW per 1 juli 2023: dit blijft er netto over – stijging uitkering blijft inflatie net voor
De AOW-uitkering van de staat vormt de basis van het pensioen in Nederland. Deze uitkering bouw je automatisch op als je woont of werkt in Nederland. Wie in de periode tot de AOW-leeftijd deels in het buitenland woont kan echter te maken krijgen met een AOW-gat, waardoor je geen volledige AOW-uitkering opbouwt.
Steeds meer mensen in Nederland krijgen zo’n onvolledige AOW-uitkering. Mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen of (tijdelijk) in het buitenland hebben gewoond of gewerkt, hebben doorgaans namelijk geen recht op een volledig basispensioen van de overheid.
Wie in de periode voordat de AOW-uitkering ingaat tijdelijk als expat in het buitenland woont, kan overigens voorkomen dat hij of zij later minder AOW krijgt, door de AOW-premie te blijven betalen in Nederland.
Een volledige AOW-uitkering wordt in principe in 50 jaar opgebouwd. Vanaf 2024 ligt de AOW-leeftijd op 67 jaar, dus in principe vindt de opbouw dan plaats tussen de leeftijd van 17 jaar en 67 jaar. Als je in die periode volledig in Nederland woont of werkt, bouw je een volledige AOW-uitkering op.
Voor elk jaar dat je niet in Nederland woont of werkt, verlies je in principe 2 procent aan opbouw van de AOW-uitkering.
Per 1 juli 2023 zijn de bruto-uitkeringen voor de AOW vastgesteld op 1.458,15 euro per maand voor alleenstaanden en 993,16 euro per maand voor samenwonenden/gehuwden.
In de tabel hieronder kun je zien hoeveel lager de bruto AOW-uitkering uitvalt, als je een AOW-gat hebt van 1 jaar tot 25 jaar. In het laatste geval is de uitkering dus de helft van een volledige uitkering.
Eerder schreef Business Insider over het verschil tussen de bruto en de netto AOW-uitkering. Hoe dat werkt kun je lezen in dit artikel.
Bijna 700.000 mensen met onvolledige AOW-uitkering
Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de uitkeringen, kregen er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 677.000 mensen een onvolledige AOW. Dat waren er circa 5.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en daarmee stegen de onvolledige pensioenen relatief sneller in aantal dan de volledige pensioenen.
De SVB keerde afgelopen kwartaal in totaal AOW uit aan 3.558.871 mensen, oftewel ruim 12.000 meer dan in het tweede kwartaal van 2022. Het totaal aantal AOW'ers laat door de vergrijzing al langer een stijgende lijn zien.
Bijna een tiende van alle AOW-gerechtigden woont overigens niet in Nederland. Het gaat om zo'n 330.000 ouderen. Zij wonen voornamelijk in buurlanden. Bijna 64.000 Nederlandse AOW'ers zijn bijvoorbeeld woonachtig in België en meer dan 48.000 in Duitsland.
Verder wonen er in Canada en Australië nog altijd veel AOW'ers. Daar gaat het respectievelijk om bijna 12.500 en een kleine 11.500 mensen. De SVB wijst erop dat er na de Tweede Wereldoorlog veel Nederlanders naar deze landen zijn geëmigreerd.
Uit de cijfers komt verder naar voren dat ruim zeven op de tien AOW-gerechtigden jonger is dan 80 jaar. Slechts iets minder dan 3.000 AOW'ers zijn ouder dan 100. Verder zijn vrouwelijke ontvangers van de uitkering in de meerderheid.
Volgens de SVB is van alle AOW-gerechtigden 53,4 procent vrouw en 46,6 procent man. Dit verschil komt doordat vrouwen over het algemeen ouder worden dan mannen.