Je kon erop wachten. Wie alles wil, raakt sneller van de kaart. Wie het leven versnelt leeft, belandt eerder in een midlifecrisis.
Want waar oudere generaties vanaf hun 40ste levensjaar bezoek krijgen van een is-dit-alles-gevoel, daar hebben millennials dit rond hun 27ste levensjaar.
Een en ander blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van LinkedIn werd uitgevoerd onder 6.014 respondenten in het Verenigd Koninkrijk, de VS, India en Australië.
Belangrijkste reden voor de millennialstress? De gevoelde druk om zowel privé als in het werk succesvol te zijn. Met name het vinden van de ultieme droombaan waarin de millennial al zijn of haar passie kwijt kan – of liever gezegd: de angst voor het niet vinden ervan – blijkt een bron van veel stress. Wat natuurlijk flink verergerd wordt wanneer de betreffende millennial zichzelf omringt en vergelijkt met succesvollere vrienden.
Volgens het onderzoek leidt driekwart van de millennials tussen de 25 en 33 jaar oud aan een zogeheten quarterlife crisis, het meer dan knagende gevoel op een cruciaal punt in de carrière te zijn aangekomen. En wat nu? Dat vragen zowel mannen als vrouwen van gemiddeld 27 jaar zich af.
Met name werknemers in een kunstzinnige of culturele branche lopen een verhoogd risico op quarterlife stress (85 procent). Datzelfde geldt voor wie in de IT of telecomsector werkzaam is (84 procent).
Wereldwijd voelt bijna 80 procent van de ondervraagde millennials een druk om succesvol te zijn op het gebied van relaties, carrière of financiën. Mind you: succesvol zijn vóór het bereiken van het 30ste levensjaar.
Ik wil alles, maar is dit alles?
Opmerkelijk is dat het vinden van de ultieme droombaan belangrijker wordt gevonden – of liever gezegd: als een grotere stressor wordt ervaren – dan het vinden van een levensgezel. Bijna de helft van de respondenten (48 procent) voelt zich allesbehalve senang in vergelijking met anderen.
Even wat cijfers uit het onderzoek: 59 procent vraagt zich af waar het nu heen moet met de carrière; 54 procent voelt frustratie omtrent de eigen carrièremogelijkheden; 49 procent verdient niet genoeg; 44 procent is niet in staat om een huis te kopen; 43 procent heeft niet genoeg gereisd; 35 procent voelt de druk om te trouwen en kinderen te krijgen; 33 procent heeft niet een bucketlist vol persoonlijke doelen behaald en ten slotte is 32 procent nog niet op het gewenste punt in de eigen carrière beland. Eat that.
Volgens LinkedIn heeft meer dan een derde van de ondervraagden een carrièreswitch gemaakt, hetzij naar een andere functie, hetzij naar een andere tak van sport.
Hoe reageren millennials nog meer op quarterlife stress? Nog meer cijfers: 36 procent heeft de carrière compleet omgegooid; 28 procent is op reis gegaan; 27 procent is verhuisd; 23 procent is weer een opleiding gaan volgen; 23 procent heeft een carrièrepauze ingelast; 14 procent is naar het buitenland gegaan om te wonen of werken; 11 procent is voor zichzelf begonnen; 10 procent is gaan freelancen en 10 procent ten slotte heeft een sabbatical genomen en is weer teruggekeerd bij hetzelfde bedrijf.
Belangrijk medicijn om over je quarterlife crisis heen te komen? Volgens LinkedIn is het allemaal niet eenvoudig, maar het advies van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt wil nog wel eens helpen.