- Zo’n 30 procent van de millennials in Nederland voelt zich financieel beperkt ondanks een hoog inkomen of vermogen.
- Dit blijkt uit een onderzoek van ABN AMRO onder 600 millennials.
- Hoge vaste lasten, hoge kosten van levensonderhoud en de krappe woningmarkt worden als redenen opgegeven voor de gevoelens van onzekerheid.
- Lees ook: Stijging huizenprijs stuwt ook hypotheekmarkt: gemiddelde hypotheek kopers naar €359.000 in 2024
Drie op de tien millennials met een hoger inkomen of vermogen voelt zich beperkt in het maken van grote keuzes, zoals gezinsvorming of het maken van een verre reis. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO onder ruim 600 millennials tussen de 25 en 45 jaar.
Het gaat om mensen met een netto maandsalaris van 3.500 euro voor alleenstaanden en een netto maandsalaris van 5.500 euro voor partners, met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 100.000 euro.
Hoge vaste lasten, de krappe markt voor huur- en koopwoningen en stijgende kosten voor levensonderhoud zorgen ervoor dat zo’n 30 procent van de millennials, ondanks hun gunstige financiële situatie, belangrijke keuzes in het leven niet zonder zorgen kunnen maken.
Zo geeft 30 procent aan dat hun vaste lasten te hoog zijn en zegt 33 procent van de deelnemers dat ze de huur- en woningmarkt als beperkend ervaren. Bijna de helft van de millennials voelt zich niet rijk, omdat de kosten van levensonderhoud extreem opgelopen zijn in de afgelopen jaren.
Dagelijkse financiële druk geeft millennials met goed inkomen toch stress
“Millennials met een hoger inkomen en vermogen hebben objectief gezien meer keuzevrijheid dan vorige generaties”, legt Martijn Burger uit, hoogleraar Economie van Geluk aan de Open Universiteit, uit in een perstoelichting.
“Toch voelen velen zich vastgezet door hoge vaste lasten en een onzekere woningmarkt", aldus Burger. "Dit leidt tot meer sociale druk en stress, vooral omdat ze voortdurend worden geconfronteerd met de verwachtingen van hun omgeving, zoals het kopen van een huis of het starten van een gezin.”