Door de coronapandemie is een jonge generatie beleggers aangetreden.
De nieuwe generatie houdt aan de ene kant van flink speculeren, maar heeft ook een sterke voorkeur voor duurzame beleggingen.
Nu speculeren op basis van groepsacties op sociale media heftige vormen aanneemt, kunnen beursautoriteiten de Robinhood-belegger wel eens inperken, denkt beursexpert Ralf op de Weegh.
ANALYSE – Door de coronapandemie is het aantal Nederlanders dat belegt explosief gestegen in 2020, een toename die doet denken aan de populariteit van beleggen midden jaren negentig.
Dit is de conclusie van een steekproef van onderzoeksbureau Kantar eind vorig jaar. Het aantal beleggende huishoudens steeg met 17 procent tot 1,75 miljoen.
Opvallend was ook dat juist het marktaandeel actieve doe-het-zelf beleggers flink toenam. Nederland staat hierbij niet op zichzelf. Wereldwijd zien we hetzelfde gebeuren met een toename van meer dan 10 miljoen nieuwe beleggers.
Voornaamste oorzaak is de coronapandemie en de bijbehorende lockdown maatregelen. Nu er nagenoeg geen enkele vorm van vertier meer mogelijk is, is beleggen – of eigenlijk daghandel – de nieuwe bezigheidstherapie geworden.
Jonge millennial-belegger houdt van speculeren, maar vindt duurzaamheid ook belangrijk
De veelal jonge beleggers worden aangetrokken door het spelelement dat het kopen en verkopen van aandelen en derivaten hen biedt. Deze handel vindt ook vaak plaats via beleggersplatformen en apps zoals BUX en DeGiro in Nederland, en Robinhood in de Verenigde Staten. Die bieden de mogelijkheid om nagenoeg of zelfs geheel zonder commissie te handelen in effecten.
Opvallend aan deze groep is, naast het feit dat ze gevoelig zijn voor het spelelement bij beleggen, het belang dat ze hechten aan de bredere impact van investeringen. Al in een studie uit 2017 van U.S. Trust Insights On Wealth and Worth bleek dat 80 procent van de millennials (geboren tussen 1980 en 1995) zeer geïnteresseerd is in beleggingen met een duurzaam karakter en maatschappelijke impact.
Dit blijkt ook wel uit de keuzes die ze maken. Zo steeg bijvoorbeeld de iShares Global Clean Energy ETF, een mandje aandelen met bedrijven gespecialiseerd in schone energie, afgelopen jaar 140 procent.
Een ander mooi voorbeeld is Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s, zonnedaken, energieopslagsystemen en oplaadpunten. De koers van het aandeel Tesla steeg de afgelopen twaalf maanden circa 750 procent. Ja je leest het goed, 750 procent! Qua beurswaarde is het bedrijf groter dan de 8 grootste autobedrijven ter wereld bij elkaar opgeteld en betaal je nu ongeveer 1.227 keer de winst per aandeel.
Andere voorbeelden zijn NIO (de Chinese Tesla) en Plug Power (waterstof), maar eigenlijk alle aandelen die iets te maken hadden met schone energie of klimaatverandering deden het afgelopen jaar uitstekend.
De plannen van de EU (1.000 miljard euro) en de VS (2.000 miljard dollar) om beide continenten klimaatneutraal te maken in 2050 is hierbij uiteraard olie (!) op het vuur.
Handel in GameStop bracht grote hedgefondsen zwaar in de problemen
Dit jaar richten Robinhood-beleggers in de VS hun pijlen onder meer op hedgefondsen die short gaan op een bepaald aandeel. Dat was deze week het geval met GameStop, een Amerikaanse winkelketen van computerspelletjes.
Begin januari stond de koers van het aandeel op ongeveer 17 dollar en afgelopen donderdag noteerde GameStop op een recordniveau van 482 dollar (om nog diezelfde dag terug te vallen naar 112 dollar en weer op te veren naar circa 200 dollar).
Het bedrijf is echter al jaren zwaar verlieslatend. De eerste koersstijgingen van het aandeel in combinatie met de slechte financiële cijfers waren voor sommige hedgefondsen aanleiding om te speculeren op een koersdaling. De Robinhood-belegger wordt echter op internetforums zoals Reddit aangespoord om het aandeel direct of via derivaten zoals call-opties te kopen, onder andere om deze hedgefondsen dwars te zitten.
De enorme toeloop van beleggers zorgde ervoor dat het aandeel de afgelopen dagen maar door bleef stijgen en dit bracht de hedgefondsen zwaar in de problemen.
Deze handelswijze van koersopdrijving ondervond de laatste dagen steeds meer kritiek, onder andere van Michael Burry, hedgefondsmanager en bekend van de film The Big Short, die zelf ook een belang heeft in het bedrijf.
Donderdag heeft onder meer beleggingsapp Robinhood zelf de handel in GameStop aan banden gelegd, wat resulteerde in een forse koersdaling.
De directeur van de Nasdaq-beurs heeft nu ook aangegeven dat de handel in een specifiek aandeel wordt stilgelegd, als er een vermoeden is dat de koers gemanipuleerd wordt op internet of sociale media. Het lijkt er dus op dat het spel toch echt binnenkort is afgelopen voor deze jonge speculanten.
Ralf op de Weegh is oprichter en managing partner van BeSmart Vermogensbeheer.