Tess Waresmith studeerde in 2009 af aan de Boston University zonder studieschuld, omdat ze als talentvol schoonspringster een volledige studiebeurs had gekregen.

“Ik had heel veel geluk dat ik vanaf nul kon beginnen aan mijn financiële toekomst”, zegt de 36-jarige in de Amerikaanse regio New England wonende Waresmith tegen Business Insider.

Met haar eerste baan als luchtacrobaat aan boord van een cruiseschip maakte ze direct een goed begin met sparen. Ze kreeg geen vast salaris, maar kon wel gratis overnachten en eten aan boord.

In 2014 begon Waresmith aan wat uiteindelijk een bijna 10 jaar durende carrière in de digitale marketing zou worden. In 2023 verliet ze het bedrijfsleven om haar financiële voorlichtingsbureau Wealth with Tess te beginnen. Ze had toen zelf al meer dan een miljoen dollar vergaard met verschillende beleggingen. Wij hebben aan de hand van screenshots van haar bankrekeningen en gegevens uit het kadaster de omvang van haar vermogen gecontroleerd.

Waresmiths missie is het helpen van jonge vrouwen bij het opbouwen van hun vermogen. Ze zegt dat ze zelf met vallen en opstaan is gekomen tot waar ze nu is. Toen ze in de twintig was, maakte ze twee grote fouten, die haar een dure les opleverden, maar haar op de lange termijn juist geholpen hebben. "Die fouten hebben me zoveel geleerd dat ik nu waarschijnlijk rijker ben dan als ik ze niet zou hebben gemaakt."

1. Jarenlang op $45.000 spaargeld blijven zitten

Waresmith heeft zichzelf altijd als een goede spaarder gezien.

"Wat ik me nooit realiseerde maar nu wel weet is, dat geld verdienen en sparen alleen maar de eerste stap is als je vermogen op wil bouwen. Je moet daarna ook je geld aan het werk zetten", zegt ze.

"Nadat ik drie jaar op een cruiseschip had gewerkt, had ik 45.000 dollar aan cash die ik niet nodig had en waar ik makkelijk mee had kunnen beleggen. Maar dat deed ik niet, omdat ik bang was."

Waresmith heeft een financieel adviesbureau voor jonge vrouwen. Foto: via Tess Waresmith

Door dat geld jarenlang op haar spaarrekening te houden in plaats van het te beleggen, liep ze samengestelde rente en daarmee mogelijk tienduizenden dollars mis.

Als je begint met beleggen "kun je het gevoel hebben dat het nog heel lang gaat duren voordat het wat oplevert", zegt Waresmith. "Maar als je eenmaal vermogen begint op te bouwen, of het nou in vastgoed zit of op de aandelenmarkt is, beginnen je inspanningen zich echt uit te betalen. Er is in mijn ogen geen formule om van de ene op de andere dag rijk te worden. Maar over een periode van drie of vijf jaar, kan je leven er aanzienlijk anders uitzien als je gaat beleggen."

2. Te veel betalen voor een financieel adviseur

Toen Waresmith haar geld in 2013 uiteindelijk aan het werk zette op de aandelenmarkt, betaalde ze een financieel adviseur om haar portfolio te beheren.

Als ze terug zou kunnen gaan in de tijd zou ze haar jongere zelfs adviseren geen gebruik te maken van een dure adviseur, maar zelf te leren hoe je moet beleggen. Dat was "een grote fout", zegt ze. Door de hoge adviseurskosten werd haar rendement minder en daarnaast had ze "geen actieve roI in hoe mijn geld werd belegd en ging dat naar een aantal specifieke en hele dure fondsen."

Waresmith besloot meer te leren over de aandelenmarkten door boeken als MONEY Master the Game en The Simple Path to Wealth te lezen. Daarop realiseerde ze zich dat de meest effectieve beleggingsstrategie — haar geld beleggen in goedkope indexfondsen — zo eenvoudig was dat ze dat ook zelf kon doen.

Ze nam afscheid van haar adviseur en ging zelf een simpele portfolio opbouwen, die vooral bestaat uit indexfondsen.

Inmiddels is het jaren later, maar is haar beleggingsstrategie nauwelijks veranderd: "Ik beleg het overgrote deel van mijn geld in indexfondsen, vooral omdat dat een hele makkelijke manier is om te profiteren van de gehele aandelenmarkt."

LEES OOK: Miljardair worden is vooral een kwestie van geluk, volgens de Amerikaanse topondernemer Mark Cuban – ‘Mensen die beweren dat het ze nog eens zou lukken, liegen’