Op Prinsjesdag 2017 presenteert scheidend minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zijn laatste Miljoenennota.

Omdat we in afwachting zijn van een nieuwe kabinet is het begrotingsplan voor komende jaar weinig spannend. Maar dat kan je niet zeggen van het ministerschap van Dijsselbloem.

De PvdA’er trad in november 2012 aan in het kabinet Rutte II en kreeg de nodige crisis te verwerken. De opvallendste momenten op een rij (met links naar artikelen voor meer informatie).


1. November 2012: Jeroen Dijsselbloem wordt minister in kabinet Rutte II en krijgt meteen te maken met de sluimerende Griekse crisis…

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, 2012

Lees ook: Waarom Dijsselbloem draait inzake Griekenland


2. Dijsselbloem maakt meteen indruk op zijn collega’s in Europa. In januari 2013 wordt hij benoemd tot voorzitter van de eurogroep, de club van ministers van Financiën van de eurozone.

dijsselbloem, eurogroep

Lees ook: Jeroen Dijsselbloem nieuwe voorzitter eurogroep


3. Achter de schermen moet Dijsselbloem meteen vol aan de bak: bankverzekeraar SNS Reaal dreigt om te vallen vanwege een rotte vastgoedportefeuille. In februari 2013 grijpt Dijsselbloem in: SNS Reaal wordt genationaliseerd. Aandeelhouders van de bank moeten bloeden, maar obligatiebeleggers worden gespaard.

Dijsselbloem sns

4. Dijsselbloem profileert zich in de nasleep van de kredietcrisis als bankenbasher. In 2014 drukt de PvdA'er er een wettelijke regeling door die bankiersbonussen in Nederland maximeert op 20 procent van het vaste salaris; in de rest van de EU wordt de bonuslat op 100 procent van het vaste salaris gezet.

Dijsselbloem

5. De bank SNS is redelijk gezond, maar verzekeraar Reaal is eigenlijk niet levensvatbaar. Uiteindelijk besluit de staat Reaal te verkopen aan de Chinese financiële dienstverlener Anbang... voor één euro, plus de belofte van een forse kapitaalinjectie. Dijsselbloem verdedigt deze keuze door erop te wijzen dat Reaal anders failliet was gegaan.

De voormalige verzekeringstak van SNS Reaal, inmiddels omgedoopt tot Vivat, verkeert in zwaar weer.

6. Zonder twijfel het politieke hoogtepunt uit de carrière van Dijsselbloem: de Griekse Crisis van medio 2015. Terwijl de Griekse regering onder leiding van Alexis Tsipras en minister van Financiën Yannis Varaoufakis regelrecht op een Grexit lijkt af te stevenen, houdt Dijsselbloem het hoofd koel. Hij opereert als voorzitter van de eurogroep zo sterk, dat hij dat baantje mag houden van zijn Europese collega's.

dijsselbloem varoufakis


7. Ondanks druk ter linkerzijde van het politieke spectrum om van de genationaliseerde bank ABN Amro permanent een staatsbank te maken, kiest Dijsselbloem voor een beursgang. Of de staat de kosten van de reddingsoperatie uit 2008 ooit zal terugverdienen is hoogst onzeker.


8. Toen de kredietcrisis in 2008 in alle hevigheid losbarstte, verloor Nederland zijn diep gekoesterde AAA-status bij kredietbeoordelaar S&P. Maar in 2015 is de economie zodanig hersteld dat Nederland zich weer een AAA-land mag noemen.

Dijsselbloem minister financiën

9. Nog meer goed nieuws: begin 2017 blijkt dat de het Rijk voor het eerst in 8 jaar een sluitende begroting heeft. Sterker nog, de staat draait een licht overschot.

Griekenland krijgt opnieuw een miljardenlening. De regering heeft alle hervormingen die daarvoor nodig waren doorgevoerd, liet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zaterdag weten. Hij leidt als voorzitter van de Eurogroep de gesprekken met Griekenland.

10. De verkiezingen van maart 2017 draaien uit op een groot drama voor de PvdA. Daarmee staat ook Dijsselbloems baan als voorzitter van de eurogroep op de tocht. Dat weerhoudt de Nederlander niet van een sneer richting de zwakkere eurolanden: wie Europese steun krijgt, moet geen geld aan 'drank en vrouwen' uitgeven.

Dijsselbloem, drank, vrouwen, euro, Noord, Zuid


11. Dijsselbloem op afscheidstournee met een tip voor zijn opvolger: doe iets aan de overspannen huizenmarkt in Nederland en steek geld in onderwijs.

Jeroen Dijsselbloem eurogroep


LEES OOK: De jurk van Marianne Thieme op Prinsjesdag is een ode aan het vrouwenkiesrecht