Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de centrale boodschap van de Miljoenennota die volgende week op Prinsjesdag gepresenteerd wordt.
Dat melden RTL Nieuws en De Telegraaf vrijdag die beide het document in handen hebben.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde het uitlekken van de stukken “teleurstellend, maar is niks aan te doen”. De Kamerleden hebben vrijdag op een usb-stick alle Prinsjesdag-stukken gekregen. Die lekken elk jaar uit.
“De overheidsfinanciën zijn inmiddels meer in balans. Al met al is Nederland sterk uit de crisis gekomen”, aldus Dijsselbloem in het voorwoord van de Miljoenennota. “De veranderingen waren niet pijnloos en de gevolgen van de crisis zijn nog niet weggewerkt.”
Begrotingstekort daalt verder
De economie groeit volgend jaar met 1,7 procent, vorige maand ging het kabinet nog uit van 1,6 procent. De werkloosheid komt volgend jaar volgens de voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB) uit op 555.000 mensen; dat is iets beter dan het kabinet in augustus dacht toen het nog uitging van 560.000 werklozen in 2017.
Het begrotingstekort daalt in de Miljoenennota naar 0,5 procent. Volgens de raming van de Voorjaarsnota komt dat cijfer dit jaar uit op 1,4 procent. Financiën verschilt trouwens van mening met de CPB over de hoogte van het overheidstekort. Die laatste gaat uit van 0,7 procent.
Verder blijft de consumptie van huishoudens stijgen en komt de inflatie uit op 0,5 procent (dit jaar naar verwachting 0,3 procent).
Koopkracht opgekrikt
Een deel van informatie die op Prinsjesdag wordt gepubliceerd, was al eerder gelekt naar RTL. Daaruit bleek dat vrijwel iedereen er in 2017 iets op vooruit gaat. Voor versterking van de koopkracht wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Ook gaat er 1,5 miljard extra naar veiligheid, onderwijs, defensie, zorg en aanpak van armoede.
De werkloosheidscijfers in de Miljoenennota wijken trouwens vaak af van de realiteit. Dat komt omdat het om ramingen gaat. In augustus waren er namelijk 521.000 werklozen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag nog. Vorig jaar was het niet anders.
In de Miljoenennota ging het kabinet toen uit van 605.000 mensen zonder een baan dit jaar, terwijl op dat moment de werkloosheid al op 603.000 stond.