Strukton-topman Gerard Sanderink is weer in opspraak. We kennen hem al omdat cybercharlatan Rian van Rijbroek betrokken is bij zijn bedrijf Centric, maar nu heeft hij volgens dagblad Tubantia ook nog op een dubieuze wijze met geld van de provincie Overijssel geschoven.
Sanderink zou een miljoenenlening van de provincie niet gebruikt hebben voor het Sanderink Technology Centre (STC) dat hij wilde oprichten, maar voor dochterondernemingen van zijn bouwconcern.
Het STC werd in 2014 aangekondigd en zou een researchcentrum moeten worden dat 300 tot 350 banen oplevert, en dat kan samenwerken met de Universiteit Twente en andere instellingen. Sandrink leende bij de provincie tien miljoen euro voor de aankoop of bouw van het centrum, maar het is nog steeds niet van de grond gekomen. Daarom leende hij het geld in 2016 uit aan Sanderink Investments BV.
‘Geoorloofde beslissing’
Dubieus, zou je denken, maar volgens Sanderink is het geld in afwachting van de daadwerkelijke ontwikkeling van STC juist gebruikt waar het voor bedoeld is.
Omdat het technologiecentrum zo lang op zich liet wachten, wilde Sanderink het geld in de tussentijd ergens anders aan besteden. Volgens hem was dat een geoorloofde beslissing, want er is wel technologie van ontwikkeld. “We hebben er bij Stukton Rail Systems meettechniek en software van laten ontwikkelen en bij Strukton Rolling Stock tractietechnologie.”
Maar de provincie ziet dat toch anders.
De provincie Overijssel is volgens Sanderink op de hoogte van de overboekingen tussen de bedrijven. Desgevraagd laat de provincie aan Tubantia weten dat ze weliswaar van de transactie afweten, maar dat men deze zaak wel "ongewenst" vindt. Welke actie daarop is ondernomen, is niet bekend. Het geld zou overigens volgens Sanderink aan het eind van ieder jaar wel "weer gesepareerd op de jaarrekening" staan.
Het is nog maar de vraag of het aangekondigde technologiecentrum er dit jaar wel komt. Sanderink is nog altijd in onderhandeling over de grondaankoop. Daarnaast is hij verwikkeld in diverse juridische procedures.
Mogelijke corruptie
De FIOD deed begin dit jaar een inval bij Strukton vanwege mogelijke corruptie. Het bedrijf zou tientallen miljoenen euro's hebben betaald aan de halfbroer van de Saudische koning om zo mee te mogen bouwen aan een metroproject aan Saudi-Arabië.
Naast de inval bij Strukton speelt er een gevecht met de voormalig partner van Sanderink, Brigitte van Egten. De ondernemer beschuldigt haar van malversaties, maar moest recent zelf een aantal uitspraken over Van Egten rectificeren. Het conflict tussen de twee oud-geliefden is bovendien verweven met de betrokkenheid van Rian van Rijbroek bij Sanderink's bedrijf Centric.
Volgens technologie-experts is de zogenaamde cyberexpert eigenlijk een charlatan en Van Egten stelt dat Van Rijbroek Sanderink "in haar greep" heeft, maar die gelooft op zijn beurt juist in haar kunde. De onvrede over de bijzondere positie van Van Rijbroek wordt steeds groter, er zijn inmiddels al zes topmanagers weg na conflicten die ontstonden door haar betrokkenheid. Daaronder is het volledige bestuur van Centric.
Ook al staat er nog altijd geen researchcentrum, dat betekent niet dat de provincie ook geen aflossingen verwacht. Dit jaar moet de eerste half miljoen van de lening aan STC afbetaald worden.