Chipmachinefabrikant ASML neemt het Taiwanese bedrijf Hermes Microvision (HMI) over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Dat werd donderdag bekendgemaakt.
Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. De apparatuur die HMI bouwt, controleert onder meer of de stappen die in het productieproces van chips zijn gemaakt naar behoren zijn voltooid.
Voor de verdere ontwikkeling van EUV is de overname een belangrijke stap voor ASML, vanwege de meet- en regeltechniek die HMI in huis heeft. EUV (extreme ultraviolet) is een technologie die chipfabrikanten in staat stelt tegen gelijke kosten kleinere en krachtigere chips te maken. ,,EUV gaat eraan komen. We moeten de volgende stap maken. De volgende stap in meet- en regeltechniek bij wat we al kunnen, is HMI”, zei ASML-topman Peter Wennink.
Door de technologieën van ASML en HIM te combineren ziet het Veldhovense bedrijf een ‘marktkans’van meer dan 200 miljoen euro voor extra omzet in 2020.
Miljardenovername ASML
ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Het Veldhovense bedrijf betaalt een premie van 30 procent op de waarde van de aandelen van HMI in de afgelopen dertig dagen.
Voor de overname geeft ASML naar verwachting 5,9 miljoen nieuwe aandelen uit, ongeveer 1 procent van het huidige aantal uitstaande aandelen. Dit moet een half miljard euro opleveren. Daarnaast wil ASML voor 1,5 miljard lenen voor de overname en het restant (pakweg 750 miljoen euro) contant betalen.
Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond, na goedkeuring van toezichthouders in onder meer Taiwan en de Verenigde Staten.
De besturen van zowel ASML als HMI staan in ieder geval achter de stap, zo bleek uit een verklaring. ,,Deze overname is bedoeld om onze sterke productaanbieding nog sterker te maken'', aldus Wennink. De twee bedrijven werkten al bijna twee jaar samen. HMI is opgericht in 1998.
ASML koopt bedrijf met hoge marge
HMI behaalde afgelopen jaar een omzet van omgerekend 182 miljoen euro. De overnameprijs van 2,75 miljard euro komt dus neer op 15 keer de omzet.
In de bijgeleverde documentatie meldt ASML donderdag dat de operationele marge van HMI op 37 procent ligt, tegen een marge van 25 procent voor ASML zelf.
Bij een winstmarge van 37 procent voor HMI betaalt ASML ongeveer 41 keer de operationele winst voor het Taiwanese bedrijf.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl