- Burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven denkt dat een eenmalige miljardeninvestering van de overheid nodig is om ASML in Eindhoven te houden.
- De voormalig minister van Financiën pleit hiervoor in het Financieele Dagblad.
- Toch is Dijsselbloem ook dan niet zeker dat ASML voor Nederland kiest. Frankrijk en Duitsland zouden met miljarden het bedrijf proberen aan te trekken.
- Lees ook: ASML-topman Wennink na gesprek met Rutte: er wordt geluisterd, maar er is een kloof
Om chipmachinefabrikant ASML in Nederland te houden, is een eenmalige miljardeninvestering van de overheid in de ontwikkeling van de regio nodig, denkt burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven.
De voormalig minister van Financiën pleit hiervoor in het Financieele Dagblad.
ASML is een van de belangrijkste bedrijven ter wereld. Het bedrijf levert machines, aan bijvoorbeeld het Taiwanese TSMC, waarmee chips gemaakt kunnen worden voor al onze apparatuur: van smartphones tot auto’s.
Vooralsnog gebeurt dat hoofdzakelijk vanuit de regio Eindhoven, waar het Veldhovense ASML zijn hoofkantoor en bedrijvencomplex heeft staan. Maar een Nederlandse toekomst lijkt allesbehalve zeker voor de chipmachinemaker.
Volgens topman Peter Wennink van ASML heeft zijn bedrijf onder andere problemen met het vinden van gekwalificeerd personeel. Zij komen veelal uit het buitenland, maar kunnen in de regio nauwelijks huisvesting vinden. En het versoberen van de expat-regeling helpt ook niet mee.
Daarnaast lijkt de infrastructuur in de regio niet in staat om de groei van ASML en de TU Eindhoven aan te kunnen. Genoeg redenen om over de grens te kijken of daar het gras groener is.
ASML heeft al aangegeven dat het de productiecapaciteit wil verdubbelen. Daarvoor moet gebouwd worden. Op het lijstje van potentiële locaties staat Nederland bovenaan, maar landen als Duitsland, Frankrijk en de VS proberen de chipmachinefabrikant te lokken met tientallen miljarden euro's aan subsidies.
Miljardeninvestering in regio Eindhoven is van nationaal belang, zegt Dijsselbloem
Het is inmiddels duidelijk dat de Nederlandse overheid iets moet doen om ASML binnen de Nederlandse grenzen te houden. Wennink heeft al meerdere malen aangegeven dat zijn bedrijf vertrekt, als er niets ondernomen wordt. In dat gesprek mengt burgemeester Dijsselbloem van Eindhoven zich nu ook.
Tegenover het FD laat hij weten dat hij hoopt dat Den Haag, ondanks de demissionaire status van het kabinet, een knoop durft door te hakken om een eenmalige miljardeninvestering in de regio te doen.
"Ik pleit niet voor Eindhoven of de regio. Het gaat uitstekend met Eindhoven. Waar het hier om gaat is groter. Het is van nationaal belang. Van Europees belang", zegt Dijsselbloem over de financiële uitgave. "Nederland heeft met ASML een unieke positie in de wereldwijde chipindustrie. Dat gaan we toch niet uit handen laten vallen."
Volgens de voormalig minister van Financiën is ASML enorm belangrijk voor de regio. Hij stelt dat elke ASML-werknemer werk levert aan 2,8 mensen in de toeleveringsketen en dat er ruim 6.000 bedrijven rond de chipmachinemaker zijn opgebouwd.
Mocht Den Haag instemmen met de plannen van Dijsselbloem, die al een wensenlijstje heeft ingeleverd bij het kabinet, dan is hij er nog niet helemaal zeker van dat het voldoende is om ASML voor Nederland te laten kiezen. Volgens hem is de Nederlandse samenleving over het algemeen niet heel erg positief tegenover grote bedrijven en mist de politiek de langetermijnvisie die het zakenleven zo hard nodig heeft.
Vorige week ging Wennink in gesprek met demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Hoewel de topman van ASML aangeeft dat er geluisterd wordt, ziet hij een “kloof tussen waar het bedrijfsleven mee bezig is en wat de politiek denkt dat nodig is”.