APB maakt het in Azië populaire Tiger Beer. Het is de grootste brouwer in de sterk groeiende Zuidoost-Aziatische markt, die erg belangrijk is voor Heineken.

Het concern biedt 50 Singapore dollar per aandeel op de stukken APB Van F&N. Verder heeft het 163 miljoen Singapore dollar over voor andere deelnemingen van F&N.

Partner

Wanneer aan de voorwaarden van het bod zijn voldaan, zal Heineken een verplicht bod uitbrengen op alle aandelen APB die nog niet in het bezit zijn van de onderneming. Ook dan wordt 50 Singapore dollar per aandeel geboden, voor maximaal 2,4 miljard Singapore dollar.

Fraser & Neave is al jarenlang een partner van Heineken in het Verre Oosten. Het bezit een belang van 50 procent in Asia Pacific Investment Private Limited (APIPL), een samenwerkingsverband tussen de twee.

Thai Beverage

APIPL op zijn beurt is weer voor 64,8 procent eigenaar van Asia Pacific Breweries, terwijl F&N daar zelf ook nog een deelneming van 7,3 procent in heeft. Heineken heeft nu een belang van 9,5 procent in APB, naast het belang dat het via APIPL bezit. Hiermee bezit Heineken dus in totaal 41,9 procent in APB, F&N houdt nu 39,7 procent van de aandelen.

Onlangs verkochten de Singaporese bank OCBC en zijn verzekeringstak hun gezamenlijke belang van 22 procent in F&N en een belang van 8,5 procent in brouwerij Asia Pacific Breweries voor in totaal 3,8 miljard Singaporese dollar. De deelnames gingen naar bedrijven die zijn gelinkt aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi en zijn concern Thai Beverage.

Analisten zagen de overname door de Thaise miljardair als een aanval op de brouwerij en de grip van Heineken op Asia Pacific. Het Japanse Kirin bezit 14,7 procent van F&N en zou volgens analisten ook een zet kunnen doen. Heineken gaf toen al aan alle mogelijke stappen te zullen ondernemen om zijn belangen veilig te stellen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl